Mednarodni dan boja proti zlorabi drog

Klasična balkanska pot, ki je z Balkana proti Evropi potekala preko Slovenije, se je pomaknila nekoliko severneje.

Objavljeno
26. junij 2012 10.34
Gledališka predstava in debata na temo mladi in droge
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Urad ZN za droge in kriminal je 26. junij razglasil za mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami. Ta dan je od leta 1987, ko so ZN sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami, posvečen dvigovanju osveščenosti o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljene droge, poroča STA.

Po podatkih ZN skoraj 200 milijonov ljudi na svetu vsaj enkrat na leto zlorablja prepovedane droge, kot so kokain, marihuana, halucinogeni ali opijati. Od teh jih je 25 milijonov zasvojenih z drogami. Vsako leto zaradi bolezni, povezanih z drogami, umre 200.000 ljudi. Razširjenost uporabe drog med mladimi je več kot dvakrat višja kot med splošno populacijo oziroma trikrat višja v primeru konoplje.

Kot izhaja iz poročila o stanju drog v Sloveniji, ki ga za Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami vsako leto pripravlja Inštitut za varovanje zdravja, je po anketi iz leta 2010 prepovedane droge v življenju užilo 17 odstotkov Slovencev. Večina, 17,4 odstotka od njih, je zaužila marihuano ali hašiš, 3,2 odstotka jih je zaužilo kokain, 2,4 odstotka pa ekstazi.

Različne ankete po navedbah omenjenega inštituta kažejo, da uporaba drog pri nas narašča.

Nasprotno po podatkih iz poročila Carinske uprave RS za leto 2011 upada količina drog, ki jih letno zaseže slovenska carina, predvsem heorina. Vzrok za to na upravi vidijo v tem, da se je t. i. klasična balkanska pot, ki je z Balkana proti Evropi potekala preko Slovenije, pomaknila nekoliko severneje in zdaj poteka prek Bolgarije, Romunije in Madžarske.