Meteorski roj bo letos ustvaril spektakularno predstavo

Nepozabni prizor bo mogoče videti z vseh koncev našega planeta, zahvaljujoč perzeidom, prašnim delcem s kometa Swift-Tuttle.

Objavljeno
11. avgust 2015 17.14
*reu*A meteor streaking past stars, light up the
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Pariz, Ljubljana − Meteorski roj, ki je značilen za avgust, bo letos dosegel vrhunec v noči na četrtek, ko bo nočno nebo osvetlilo do sto zvezdnih utrinkov na uro. Predsednik Astronomskega društva Orion iz Maribora Igor Žiberna je za STA pojasnil, da bodo letošnji pogoji za opazovanje tako rekoč idealni, roj bo pa vrhunec dosegel v drugi polovici noči. Kot je dejal Žiberna, so vremenske razmere osnovni pogoj za opazovanje in tokrat je napoved ugodna. Hkrati luna oziroma njena svetloba letos ne bo moteča, saj bo v noči s srede na četrtek v mlaju.

Vsem, ki bodo v noči s srede na četrtek želeli opazovati meteorski roj, pa Žiberna svetuje nekoliko potrpežljivosti, saj bo utrinkov največ v drugi polovici noči. Opazovalcem priporoča tudi, naj si izberejo lokacijo brez svetlobnega onesnaženja, horizont pa naj bo odprt.

Astronomka v britanski Kraljevi astronomski družbi Morgan Hollis je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da gre pričakovati, da »bo predstava letos spektakularna«.

Nepozabni prizor bo mogoče videti z vseh koncev našega planeta, zahvaljujoč perzeidom, prašnim delcem s kometa Swift-Tuttle na njegovi tirnici, ki jo prečka Zemlja vsako leto od sredine julija do sredine avgusta. Žiberna pravi, da je prisotnost prašnih delcev ravno v času prečkanja zemljine orbite popolnoma naključna. Prašni delci se imenujejo perzeidi, ker prihajajo iz ozvezdja Perzej.

Žiberna dodaja, da ti utrinki sicer niso edini utrinki, ki jih lahko opazujemo na Zemlji, poznamo še, denimo, geminide, leonide ali liride.

Svetlobne utrinke povzroča trčenje prašnih delcev, ki jih je komet izgubil med večkratnim potovanjem v bližino Sonca − veliki so od nekaj mikrometrov do nekaj centimetrov − z molekulami atmosfere.

Letos bo mogoče perzeide najbolje videti v noči na četrtek, ko se bo Zemlja dobesedno znašla v središču njihovega oblaka. Fenomen je namreč mogoče spremljati skoraj dva tedna, kolikor potrebuje Zemlja za potovanje skozi meteorski roj.

Gre za gigantski oblak z milijardami prašnih delcev kometa, ki je dolg več kot milijon kilometrov, navaja AFP.