Mimo osnovne šole 123 kilometrov na uro

Trimesečne meritve hitrosti mimo novomeških OŠ so skrb vzbujajoče.

Objavljeno
19. december 2014 19.23
Šola
Zdenka Lindič Dragaš
Zdenka Lindič Dragaš

Novo mesto – Čeprav je hitrost v bližini novomeških osnovnih šol omejena na 30 oziroma največ 50 kilometrov na uro, vozniki tam vozijo tudi s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, so pokazale meritve, ki so jih izvajali tri mesece. Rekorder je – sicer ponoči – mimo OŠ Center peljal celo s hitrostjo 123 kilometrov na uro.

Večina največjih prekoračitev hitrosti je bila na srečo izmerjena zunaj časa, ko se tam zadržujejo otroci, a podatki o obsegu nespoštovanja omejitev pri nekaterih šolah so kljub temu skrb vzbujajoči, zato bodo na novomeški občini, kjer si že dolgo prizadevajo za večjo prometno varnost otrok, pripravili ukrepe za izboljšanje razmer.

Meritev hitrosti in seznanitev občanov z rezultati je predlagal novomeški svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. »Želimo, da občani poznajo rezultate opravljenih meritev, da bodo posvetili dodatno pozornost vožnji po predpisih in omejitvah, ki veljajo na posameznih odsekih, ter večji varnosti vseh v prometu,« pravijo v svetu in občinskem uradu za gospodarske javne službe, okolje in promet.

Rezultati vse prej kot vzorni

Voznike so opozarjali na hitrost vožnje ter zbirali podatke o prometu in hitrostih s pomočjo radarskih tabel »Vi vozite« na desetih mestih: v Novem mestu pri OŠ Grm na dveh, pa pri OŠ Center in OŠ Drska, pri POŠ Mali Slatnik, OŠ Brusnice, OŠ Stopiče in POŠ Dolž, pri OŠ Otočec in pri POŠ Birčna vas ob državni cesti Novo mesto - Uršna sela.

Rezultati niso alarmantni, a vse prej kot vzorni. Hitrosti bi bile zagotovo še precej višje, če voznikov ne bi »lovila« le velika obvestilno-opozorilna tabla, ampak pravi policijski radar, ki ni viden od daleč. Radarska tabla »Vi vozite« je največ kršitev zabeležila pri OŠ Grm na Trdinovi ulici, pri OŠ Drska, OŠ Stopiče in OŠ Šmihel. Na Grmu je bilo prehitrih skoraj 65 odstotkov voznikov, na Drski 60 odstotkov, v Stopičah in novomeškem Šmihelu pa dobrih 70 odstotkov.

Zadj bopdo pripravili podrobnejšo analizo s predlogom, kje in kako ukrepati za dodatno izboljšanje stanja, saj kršitve in njihove morebitne posledice niso povsem primerljive. »Varnost pri OŠ Grm, mimo katere je omejitev hitrosti 30 km/h, je višja, kot to lahko ugotovimo iz podatkov. Dokazano je, da so posledice trka motornega vozila in pešca ali kolesarja pri hitrosti 34 kilometrov na uro manjše od posledic trka pri 54 kilometrih na uro. Takšna pa je bila večina kršitev pri OŠ Šmihel, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro,« poudarja Jure Duh iz občinskega urada za gospodarske javne službe, okolje in promet.