Ministrstvo dvignilo roke od Lambrechtovega doma

 Ministrstvo: Morebitne nove težave zaradi slabo izvedenih del v domu starejših so stvar direktorice.

Objavljeno
06. avgust 2015 23.42
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Slovenske Konjice – Junijske hišne preiskave na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ko so za en dan pridržali tudi uslužbenca ministrstva Toma Brezovarja, za zdaj še niso dale epiloga. Policisti še vedno zbirajo obvestila, kaj je šlo narobe pri gradnji novega negovalnega dela Lambrechtovega doma v Slovenskih Konjicah, ministrstvo komentarjev ne daje. Medtem pa naj bi streha še vedno puščala.

Gradnja novega dela Lambrechtovega doma je burila duhove praktično od dneva, ko so se konec leta 2008 vanj preselili. Pokali so spojni elementi v vodovodu, zamakalo je, težave so bile v prezračevanju, ogrevanju, streha je puščala. Kljub večkratnim opozorilom prejšnje direktorice Valerije Lesjak MDDSZ ni ukrepal pravočasno oziroma so bančno garancijo za streho želeli uveljaviti dan pred iztekom. Na koncu je morala država, nekaj pa tudi dom, sama popraviti praktično novozgrajeni dom. Če je novogradnja stala 4,7 milijona evrov, so morali za popravila odšteti okoli 280.000 evrov.

Kriminalisti, ki so 18. junija obiskali MDDSZ, preiskave še niso končali. Še vedno zbirajo obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Osumljeni je uslužbenec MDDSZ Tomo Brezovar, skrbnik investicijske pogodbe pri MDDSZ, ki je financiral gradnjo novega dela Lambrechtovega doma. Kot so sporočili s celjske policijske uprave, kjer zadevo vodijo, je bilo ugotovljeno, »da je osumljeni z več ravnanji zlorabil svoj položaj in s tem neupravičeno omogočil izvajalcu gradbenih del premoženjsko korist v višini okoli 280.000 evrov«. Prav za toliko naj bi bil oškodovan državni proračun.

Ministrstvo molči

MDDSZ že ob hišnih preiskavah ni dajalo izjav, tako je tudi zdaj, saj so se odločili, da dokler predkazenski postopek ne bo končan, zadeve ne bodo komentirali. Tako tudi niso odgovorili, ali je Brezovar še vedno skrbnik katere koli od investicijskih pogodb za kakršen koli javni zavod v državi. Po naših informacijah Brezovar na ministrstvu ostaja, vsaj 30. junija pa je bil še vedno vodja službe za investicije in premoženje. Torej dvanajst dni po hišni preiskavi, ko je že bil osumljen zlorabe položaja ali uradnih pravic.

Čeprav je ta zgodba državo že stala najmanj 280.000 evrov, verjetno je posrednih stroškov še več, saj v domu še vedno popravljajo napake, je država dvignila roke. Zaposlena v domu je malo po hišnih preiskavah dejala, da streha še vedno zamaka. MDDSZ o tem ne ve ničesar, so pa sporočili, da to ni njihova stvar, čeprav so bili oni investitorji: »Skladno z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti mora direktor/ica doma ugotovljeno napako reklamirati izvajalcu oziroma podizvajalcu in ta je dolžan napako odpraviti.«

Nad njihovo izjavo je bila presenečena tudi direktorica doma Irena Vozlič, ki je vodenje doma prevzela konec marca 2013. Dodala je, da izjave, da streha še vedno pušča, niso resnične: »Do zdaj je bilo vse v redu. Je pa res treba očistiti žlebove.« Za streho še velja garancija. Vprašanje pa je, kako bi jo lahko uveljavljali glede na to, da je izvajalec, tudi tu je bilo podjetje Kongrad, v velikih težavah.

Vračilo vlaganj

Vozličeva razlaga, da so lani končali vsa popravila in da je zdaj dom tak, kot mora biti. V povezovalnem hodniku pa so še vedno imeli težave, ki jih ne bi bilo, če bi bil projekt dobro izpeljan. V projektu je bil predviden zidan hodnik, brez vednosti takratnega vodstva doma pa so naredili zastekljenega in zaradi neznosne vročine, ki se je širila v oba dela domova, so morali preurediti zasteklitev in namestiti senčila.

Vozličeva je po preiskavah napovedala, da bodo prav zaradi takih dodatnih stroškov tožili za odškodnino. Včeraj je pojasnila, da je to še vedno možnost: »Deset let lahko to uveljavljamo. Ničesar nočem konkretizirati.«