Ministrstvo: kranjski odlok je nezakonit

Občina se očitno požvižga na ugotovitve ministrstva, ki je ugotavljalo zakonitost odloka o ustanovitvi Ljudske univerze Kranj.

Objavljeno
04. junij 2014 23.30
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Ministrstvo za izobraževanje je odločilo: spremenjeni odlok o ustanovitvi Ljudske univerze Kranj je nezakonit. S tem je kranjska občina seznanjena že več kot mesec in pol. Ali so v tem času storili kaj v izogib nezakonitosti? Včeraj na naša vprašanja niso odgovorili. Glede na predhodne odgovore pa dvomimo.

Svet zavoda Ljudske univerze Kranj, katere ustanoviteljica je občina, mora odločati z absolutno večino. Tega ni dopustno spreminjati z drugimi akti. Zato je oktobrska sprememba odloka o ustanovitvi kranjske šole v neskladju z zakonom, je odločilo pristojno ministrstvo. Sprememba namreč omogoča, da je pri neodločenem glasovanju sprejeta tista rešitev, za katero sta glasovala predsednik ali njegov namestnik, ki pa sta lahko le predstavnika občine. S tem si je občina pred meseci zagotovila, da njuni predstavnici sveta lahko sami sprejemata prav vse odločitve. Ministrstvo je o svoji ugotovitvi obvestilo tako kranjski mestni svet kot tudi ljudsko univerzo.

To je razvidno iz dokumenta, ki so nam ga v torek posredovali z ministrstva in pod katerega je podpisan Boštjan Zgonc Rozman, vodja sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih. Takrat smo jim namreč še enkrat postavili vprašanje, ali je postopek ugotavljanja (ne)zakonitosti odloka že končan. To ni bilo prvič. Toda odgovora kljub temu, da je bila odločitev že sprejeta, skoraj mesec dni nismo dobili. Zakaj ne, ne vemo, saj nam včeraj na vprašanja niso odgovorili.

Enako velja za občino z Mohorjem Bogatajem na čelu, ki je še pred tremi tedni arogantno trdila, da inšpektorat za šolstvo s prav nobenim sklepom ni ugotovil, da je veljavni odlok nezakonit, medtem ko so na odločitev ministrstva pozabili. Da je odlok nezakonit, je za Delo že aprila povedal pravnik Rajko Pirnat. Kljub temu to ni bilo dovolj, da bi se akt znašel na zadnji seji mestnega sveta 21. maja.

Podobno se na odločitve uradnih institucij požvižgajo tudi na ljudski univerzi. Ta mora namreč spremeniti svoja interna pravila, ki so prav zaradi dovoljenega preferenčnega glasu nezakonita, na kar je že decembra opozorila šolska inšpektorica. A, kot kaže, zaman. Predsednica sveta zavoda Ana Pavlovski kot tudi v. d. direktorice Mateja Šmid zadnje dni z nami sicer ne komunicirata.

Kaj je zakonito in kaj ne, je zdaj povedalo še ministrstvo, ni pa jasno, ali bo kdo to sploh spoštoval; in ali bo kdo za nespoštovanje tega odgovarjal. Nenavadno je namreč tudi, da je ministrstvo občini samo »predlagalo«, naj »ponovno prouči« odlok. Ni pa navedlo ne predlogov ustreznih rešitev ne roka, do kdaj morajo nepravilnost odpraviti, čeprav to od ministrstva, ki je dolžno nadzorovati zakonitost splošnih in posamičnih aktov, sprejetih na občinskih sejah, zahteva zakon o državni upravi.