Ministrstvo bo varčevalo v znanosti, v do-univerzitetnih programih ne

Stanka Setnikar Cankar: Visokemu šolstvu v letu 2015 ne bomo odvzelo niti evra, žal to ne velja za znanost.

Objavljeno
12. december 2014 18.57
jsu*Stanka Setnikar Cankar
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Bruselj - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je zavezalo, da visokemu šolstvu v letu 2015 ne bo odvzelo niti evra. Žal pa te obljube ni uspelo realizirati tudi za znanost, je na novinarski konferenci v Bruslju dejala ministrica Stanka Setnikar Cankar.

Vsi ostali prihranki po njenih besedah posegajo na do-univerzitetno raven.

»Ko je Slovenija dala, tudi v Bruslju, zavezo, da bomo imeli samo 2,8 odstotka javnofinančnega primanjkljaja, ni mogoče računati na več sredstev na katerem koli področju. S takim ciljem je samo vprašanje, kako leto izpeljati, ne da bi radikalno ogrozili dejavnost in kakovost izvedbe, kar smo uspeli zagotoviti,« je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport ob robu današnjega zasedanje Sveta EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport.

Med drugim je pojasnila, da bi bilo sicer najlažje spremeniti normative, standarde, zapreti podružnične šole, pa bi prihranili želeni denar, a je varčevanja, ki ustvarja brezposelnost, po njenih besedah dovolj. Ve pa, da ima ministrstvo za finance zdaj težko nalogo, ker se nekatera predvidevanja, povezana s sindikati in občinami, niso odvila v predvideni smeri.

Na področju znanosti bo eden od predvidenih razpisov nekoliko manjši, vendar ne bistveno okrnjen. Ker jih na ministrstvu ne zanima samo preživetje izobraževanja in znanosti, si bodo za leto 2016 prizadevali, da bosta ti dve področji dobili denar za kakovost. Na ministrstvu pri tem računajo v veliki meri na evropska sredstva, ki bodo tudi edina sredstva za naložbe, je priznala ministrica.

Ob tem je opozorila, da niso več na voljo za infrastrukturne projekte, kar po eni strani obžalujejo, ker na primer umetniške akademije niso uspele rešiti prostorskih težav.

Vsi projekti so tako zdaj naravnani na programe, ki pa bodo po ministričinem prepričanju omogočali precej dodane vrednosti pri kakovosti, saj so projekti usmerjeni v izobraževanje, digitalizacijo, skrb za najbolj nadarjene, vzpostavitev sistema evalvacije in drugo. Pri tem je izpostavila problem regijskih razlik v rezultatih mladih na področju osnovnošolskega izobraževanja.

»Na to lahko računamo šele v drugi polovici 2015, prva polovica leta je malce problematična, stari programi se končujejo, novi se še niso začeli, tako da bomo malce dihali na škrge,« je še povedala Setnikar Cankarjeva.