Mlada delfinka umrla v ribiški mreži

K sreči se takšni nesrečni primeri v našem morju ne dogajajo prav pogosto.

Objavljeno
20. januar 2013 14.43
Nesrena mlada delfinka
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola - Včeraj zjutraj je eden od izolskih ribičev ugotovil, da se je v njegovo mrežo listarico (3 milje pred Izolo) po nesreči zapletel mlad delfin in zaradi zadušitve poginil.

Člani društva Morigenos so kasneje ugotovili, da je šlo za približno leto staro samičko, ki je skupaj z ostalimi delfini v mreži iskala in pobirala liste (ali pa se je igrala) in se pri tem s prsnimi plavutmi tako nerodno zapletla v mrežo, da ji ostali delfini niso mogli pomagati.

Ana Hace iz društva za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev Morigenos, je povedala, da so člani društva opravili zunanji pregled delfinke, izmerili, da je dolga približno 178 centimetrov, kar pomeni starost okoli enega leta in jo fotografirali, saj bodo z metodo fotoidentifikacije skušali ugotoviti, čigav mladič je bila.

»Interakcije med ribiči in delfini so pogoste marsikje po svetu. Večkrat so negativne tako za eno kot za drugo stran. Delfini včasih plenijo ribe iz mreže in lahko pri tem mreže poškodujejo, lahko pa se tudi zapletejo in poginejo. Zato je pomembno, da rešitve iščemo skupaj. Ponekod so interakcije tudi pozitivne, saj ribiči in delfini celo sodelujejo pri ribolovu. Mnogi ribiči se zavedajo, da so delfini pomemben del zdravega ekosistema. Z mnogimi slovenskimi ribiči tesno sodelujemo, saj nas večkrat pokličejo in obvestijo, ko opazijo delfine na morju. Veseli smo, da so nas ribiči o ujetem delfinu obvestili, namesto da bi ga zavrgli, saj s tem prispevajo pomembne informacije. Kljub nesrečnemu dogodku skušamo v takšnih primerih pridobiti čim več informacij, ki lahko dolgoročno izboljšajo varstvo delfinov in nam morebiti pomagajo, da se tovrstnim primerom v prihodnosti izognemo,« so sporočili iz Morigenosa.

Ravno danes je Tilen Genov, ustanovitelj društva, za Nedelo povedal, da se takšni nesrečni primeri sicer dogajajo, vendar ne zelo pogosto. Dva zadnja primera zapletanja v mrežo pri nas so zabeležili 2002 in 2003. Drugod po svetu je to resen problem.

Zanimivo je, da drugi delfini, ki so sicer šteti za inteligentna bitja, in so tudi v tem primeru plavali v bližini, nesrečni delfinki niso mogli pomagati iz mreže. Leto dni star mladič ponavadi še zmeraj plava v neposredni bližini matere.

Truplo delfinke so predali veterinarski fakulteti v Ljubljani, kjer bodo opravili obdukcijo in ugotovili še katere druge pomembne podrobnosti.