Mlade kulture zavzemajo mlado mesto

V Velenju se začenja Festival mladih kultur Kunigunda, ki bo mladim in mladim po srcu razširjal kulturna obzorja do 29. avgusta.

Objavljeno
21. avgust 2015 16.22
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Velenje - Na ogled in v užitek bo predstavljenih več kot 30 kulturnih projektov z več kot 200 umetniki z vseh področij, več kot 50 jih bo na 18. festival mladih kultur pripotovalo iz tujine. Organizacijo pestrega dogajanja je prevzelo več kot 50 mladih, ki sodelujejo z okoli desetimi organizacijami, društvi, klub in zavodi.

Prvi del dogajanja so pripravili že sinoči, ko je bil na ogled dokumentarni film o zgodovini festivala, ki je v mestu prvič utripal leta 1998. Nocoj se festival tudi uradno začenja z otvoritvijo razstave Brhka Robatost Matevža Časa v Pekarni, ob 21. uri pa bo sledil hip-hop koncert pri eMCe placu s skupinami Kiša metaka, BeatMyth, High5, DVS, Sikk.ru.

Festivalsko dogajanje

V času festivala se bo zvrstilo osem alternativnih koncertov, na kateri bo nastopilo 23 skupin, posameznikov. Na ogled bo šest razstav na različnih prizoriščih po mestu, na ulicah in pločnikih bodo uprizorili štiri gledališke in plesne predstave. Tudi na najmlajše niso pozabili, zanje pripravljajo dve predstavi in eno otroško delavnico. Mesto bo dihalo z alternativno oziroma mlado kulturo tudi skozi tri inštalacije in performanse, organizirali bodo urbano bralnico, izposojevalnico in izmenjevalnico knjig na prostem, pa tudi literarno predavanje. Za zdravo telo pripravljajo še dve športni prireditvi.

Bistvo festivala, ki je letos postal polnoleten, je, da ga pripravljajo mladi sami. Nekonvencionalnim kulturnim praksam in mladim neuveljavljenim umetnikom pa omogoča, da stopijo iz ozadja. Večina festivalskega dogajanja je brezplačna.