Mladi parlamentarci v DZ razpravljali o razmerah v družbi

24. nacionalni otroški parlament: Zakaj so kazni za neplačevanje davkov nizke? Je dovolj politike v medijih?

Objavljeno
07. april 2014 17.59
Posodobljeno
07. april 2014 18.24
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Danes so v poslanskih klopeh razpravljali mladi parlamentarci. Na 24. nacionalnem otroškem parlamentu, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), jih je medrugim uvodoma nagovoril predsednik države Borut Pahor, plenarnnega zasedanja pa se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Celodnevnega zasedanja so se udeležili mladi iz vseh slovenskih regij, ki so v preteklih mesecih na temo Razmere  v družbi že razpravljali na šolskih, medobčinskih in regijskih parlamentih.

Mlade parlamentarce so izbrali njihovi vrstniki, predlagali pa so tudi predsedstvo letošnjega otroškega parlamenta. Za predsednico so izvolili Nomi Hrast, ostali člani pa so postali Tela Ravnikar, Marina Vitković, Urška Filipič in Peter Alojz Marn.

Razpravljali so v štirih delovnih skupinah, z naslovi: Drugačen sem, saj si tudi ti, Doseganje ciljev, Revščina in zaposlovanje mladih in Vpliv medijev.

Poudarili so, da je drugačnost dobra za razvoj družbe, le sprejemati je še ne znamo. Menili so tudi, da se doseganje ciljev mnogim otrokom odmika zaradi vse slabšega socialnega stanja v družbi, opozorili pa so tudi na izseljevanje mladih izobraženih ljudi. »Medijska« skupina je predlagala dan brez medijev, Bratuškovo pa so vprašali, če meni, da je dovolj politike v medijih. Nekaj vprašanj so namenili tudi davkom, denimo, zakaj so kazni za neplačevanje davkov nizke in zakaj utajevalcev davkov pogosto sploh ne kaznujejo.

Letošnji parlament je zaznamovala tudi 25-letnica konvencije o otrokovih pravicah. Ob tej priložnosti je ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo okroglo mizo o prihodnostih naše družbe in pogledih otrok in mladostnikov na razvoj sveta. Zbrane je med drugim nagovoril zunanji minister Karl Erjavec, okrogle mize pa se je udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Tema 25. otroškega parlamenta bo izobraževanje in izbira poklica.