Močan veter bo gradil snežne zamete

Del države so zajele padavine − na Obali dežuje, v osrednjem delu Slovenije pa rahlo sneži. Cestne službe so že na delu.

Objavljeno
27. december 2014 11.11
SLOVENIJA,RAZDRTO,14.1.2013,SNEZENJE NA NOTRANJSKEM. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ma. F., Pi. K., Ma. Ja., Delo.si
Ma. F., Pi. K., Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Del države so že zajele padavine − na Obali dežuje, v osrednjem delu Slovenije pa po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) rahlo sneži.

Kot napovedujejo vremenoslovci, se bodo padavine zvečer na zahodu okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo. Ob morju in na Goriškem bo povečini deževalo, drugod snežilo. Meteorologi svarijo, da bo do jutri zvečer predvsem v zahodni in južni Sloveniji zapadlo od 25 do 40 centimetrov snega, proti vzhodu pa manj.

Kot opozarjajo na Arso, bo padavine ponekod spremljal močan veter, ki bo prenašal sneg in gradil snežne zamete. Danes sredi dneva pa bo ob morju zapihal jugo, v severovzhodni Sloveniji in ponekod na Notranjskem pa južni veter. Veter bo najmočnejši v nedeljo in v noči na ponedeljek. Burja na Primorskem bo v sunkih na izpostavljenih legah presegla hitrost 100 kilometrov na uro, severni veter v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in v severovzhodni Sloveniji pa bo na izpostavljenih legah v sunkih presegel hitrost 70 kilometrov na uro. Po nekaterih izračunih utegne biti predvsem v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek veter na Gorenjskem in v višjih legah Primorske še močnejši od trenutnih napovedi, opozarjajo meteorologi.

Danes ponoči bo povišano tudi plimovanje morja. Kot opozarjajo pri Arso, lahko morje med eno in četrto uro zjutraj na mareografski postaji Koper preseže višino 300 centimetrov in poplavi na nižje ležečih izpostavljenih območjih ob obali.

Na jugu in zahodu države pričakujejo do 40 centimetrov snega

Sneženje bo jutri čez dan začelo slabeti in nato v noči na ponedeljek povsod ponehalo. V hribovitem svetu zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem naj bi zapadlo med 30 in 40 centimetri snega, drugod med 15 in 30 centimetri. V noči na ponedeljek se bo začelo tudi jasniti. Temperature bodo od minus 4 do 0 stopinj Celzija, na Goriškem in ob morju do okoli 3 stopinje Celzija.

Do novega leta nas bo, kot kaže, spremljalo vetrovno in zelo mrzlo zimsko vreme. V ponedeljek bo po napovedih vremenoslovcev delno jasno in mrzlo, veter pa bo čez dan slabel. Obeti za torek kažejo na spremenljivo oblačno vreme s kratkotrajnimi snežnimi plohami. Še bolj mrzlo bo kot v ponedeljek − zjutraj ponekod napovedujejo do minus 11 stopinj Celzija −, veter se bo prehodno spet nekoliko okrepil. V sredo bo precej jasno, temperature nizke − zjutraj ponekod do 13 stopinj Celzija pod ničlo −, veter pa bo oslabel.

Zimske razmere prinašajo nevšečnosti na cestah

Zimske razmere, ki so zajele Slovenijo, prinašajo tudi nevšečnosti na cestah. V zahodni Sloveniji, kjer se sneg že oprijema cestišč, so na cestah posipne in plužne skupine. Zaradi nizkih temperatur obstaja na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih, nevarnost poledice, opozarjajo v prometno-informacijskem centru.

Zaradi snega na cestišču je na glavni cesti Spodnja Idrija - Godovič - Črni vrh - Col in na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje prepovedana vožnja za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na cesti čez prelaz Korensko Sedlo pa je promet zaradi poledice močno oviran.

V prometno-informacijskem centru dodajajo, da lahko vozniki pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase, zato jih pozivajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme.

Razmere na slovenskih cestah lahko spremljate tudi na naši spletni strani.

Cestne službe na delu, pripravljene na sneženje

Na večini odsekov avtocest pluženje doslej ni bilo potrebno, so pa vse avtoceste posipane, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal vodja tehnične službe Družbe za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever. Glede na napovedi močnejše sneženje pričakujejo zvečer in ponoči, na kar pa so ekipe za pluženje in posipanje po njegovih besedah pripravljene. Dars ima za to službo na voljo 175 vozil na skupno 15 lokacijah po avtocestnem križu.

Na Gorenjskem večjih težav v prometu zaradi sneženja še ni, so pa nekatere ceste zasnežene in lahko tudi spolzke, opozarjajo na Policijski upravi Kranj. V Gorenjski gradbeni družbi so za STA povedali, da je bilo treba zaenkrat plužiti v višjeležečih krajih, medtem ko so ceste po nižinah posipali. Na območju Cestnega podjetja Nova Gorica so ceste posipane in prevozne, večjih težav za zdaj ne beležijo, so STA povedali v družbi, ki opravlja zimsko službo na severnoprimorskem, med drugim na prelazih Predel in Vršič ter na idrijsko-cerkljanskem območju. Tudi v Ljubljani so ceste posute, pluženje doslej ni bilo potrebno, so pa ekipe pripravljene na okrepitev sneženja zvečer in ponoči, so STA povedali v družbi KPL, ki v prestolnici opravlja zimsko službo.