Nekaj sto ljudi še brez elektrike, primorka odprta

Največ snega zapadlo na Kočevskem, burja v Ajdovščini poškodovala več zgradb.

Objavljeno
06. februar 2015 08.03
Š. P., Delo.si; STA; D. J., Ilirska Bistrica, K. Ž. Nova Gorica
Š. P., Delo.si; STA; D. J., Ilirska Bistrica, K. Ž. Nova Gorica

Ljubljana - Neurje, ki bi moralo po napovedih vremenoslovcev prizadeti vso državo, je zajelo zgolj južni del Slovenije. Na območju Postojne je do 13. ure zapadlo 20 centimetrov novega snega, na območju Kočevske, Bele Krajine in Dolenjske pa od 30 do 45 centimetrov. Podatke o snežni odeji Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) objavlja tudi na svoji spletni strani.

Kot je pojasnil Andrej Velkavrh z ARSO, je ciklon, ki naj bi zajel državo ubral nekoliko južnejšo pot, kot so pričakovali, zato sta veter in sneg zajela le južne predele države.

Sredozemski cikloni so razmeroma majhni, pojasnjuje Velkavrh, njihov premer znaša zgolj nekaj sto kilometrov in že petdeset kilometrov zamika njihove poti pomeni povsem drugačne vremenske razmere na obrobju ciklona. Veter se sicer obnaša po napovedih. Gre za interval verjetnosti, ki pa je bil za južne države še vedno točen.

Velkavrh je sicer povedal, da se bo neurje počasi pomikalo proti vzhodu, v nedeljo se lahko nadejamo oslabljene hladne fronte, ki pa bo prinesla le tu in tam kako snežinko.

Sneg se bo danes po napovedih vremenoslovcev razširil tudi proti severu Slovenije. Več padavin bo sicer predvsem v južnem delu države, kjer lahko do sobote zjutraj zapade še do 40 centimetrov snega, drugod pa precej manj. Burja bo do sobote zjutraj še vztrajala, vendar bo počasi slabela.

Vetrovno bo tudi drugod, severovzhodni veter bo predvsem v višjih legah vzhodne Slovenije lahko presegel hitrost 70 kilometrov na uro. Prenašal bo sneg in gradil zamete, a začel danes popoldne slabeti, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Umirjanje razmer na Kočevskem in na območju Novega mesta

Na dolenjskih, posavskih, belokranjskih in kočevskih cestah so vozne razmere zaradi obilnega sneženja zahtevne, policisti pa večjih posebnosti ne beležijo. Na vseh cestah navedenega območja še vedno velja prepoved vožnje tovornih vozil.

Policisti na terenu ugotavljajo, da je promet redek, poteka pa upočasnjeno, tekoče in brez posebnosti. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so jih od polnoči do poldneva obvestili o petih prometnih nesrečah.

Novomeški policisti so še dodali, da je maloobmejni prehod Planina na območju Krškega zaradi zimskih razmer do nadaljnjega zaprt.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da se je sneženje na območju jugovzhodne Slovenije po 13. uri nekoliko uneslo. Če se ne bo okrepilo, pa bodo lahko v večernih urah za tovorni promet sprostili cesti čez Gorjance, Novo mesto-Metlika in Soteska-Črnomelj oz. t. i. partizansko magistralo.

Ceste so sicer povsod na območju PU Novo mesto zasnežene, a prevozne, razen državne ceste Krško-Zdole-Pišece, ki so jo morali zaradi snežnih zametov zapreti.

Največ snega je zapadlo na Kočevskem

Minulo noč je po podatkih Agencije RS za okolje največ novega snega zapadlo v Kočevju in Novem mestu, 27 centimetrov, sledi Črnomelj s 26 centimetri, pri čemer na celotnem območju južne in jugovzhodne Slovenije še naprej močno sneži. Skupna višina snežne odeje je bila ob 7. uri v Kočevju 54, v Črnomlju 45 in v Novem mestu 34 centimetrov.

Po podatkih Agencije za okolje je na Kredarici minulo noč zapadel en centimeter novega snega, skupna višina snežne odeje pa je tam nekaj manj kot dva metra. Na Voglu je od četrtka zjutraj do danes zjutraj zapadlo skupno 15 centimetrov novega snega, skupna višina snežne odeje pa je bila na Voglu zjutraj 115 centimetrov.

Drugod po Sloveniji minulo noč niso namerili večjih količin novozapadlega snega.

 

Elektrike zmanjkalo tudi v osrednji Sloveniji

Na območju Elektra Ljubljane je brez elektrike okoli 500 odjemalcev, saj je zaradi izpada na daljnovodu Brod na Kolpi brez napajanja okoli 30 transformatorskih postaj. Kot so za STA pojasnili na Elektru Ljubljana, je napaka nastala v jutranjih urah in jo odpravljajo.

Bela Krajina brez težav

V Črnomlju je doslej zapadlo 45 centimetrov snega in še močno sneži. Zaradi neprilagojene hitrosti sta se zjutraj zgodili dve prometni nesreči, k sreči brez hujših posledic.

Vodja zimske službe v tamkajšnji komunali Robert Klobučar je povedal, da je v mestu Črnomelj na terenu 17 delavcev s šestimi plužnimi enotami, ki skrbijo za dobrih 50 kilometrov mestnih cest in ulic.

»Zdaj močno sneži in do večera pričakujemo še dobrih 20 centimetrov snega. Sneg v prometu ne povzroča nobenih zastojev ali drugih nevšečnosti, «je za spletno Delo povedal Klobučar. Sneg tudi v Metliki ne povzroča nikakršnih težav v prometu, pravi vodja zimske službe na tamkajšnji komunali Peter Šneljer. Do sedaj je zapadlo 25 centimetrov snega in še naletava.

Burja na Primorskem se umirja

Vzadnji uri so merilniki hitrosti burje v okolici Ajdovščine namerili najmočnejši sunek burje s hitrostjo manj kot 100 kilometrov na uro. Hitra cesta med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo je sicer še vedno zaprta za ves promet, nekoliko pa je promet sproščen na magistralni cesti po Vipavski dolini.

Primorska avtocesta je med priključkoma Postojna in Senožeče ponovno odprta v obe smeri, so zapisali na prometno-informacijskem centru.

Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina ter Selo-Nova Gorica je omejen le še promet za tovorna vozila do 3,5 ton in avtobuse. Še vedno je zaprta cesta Tri hiše-Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda.

Na območju Goriške in Ajdovskega je brez električne energije še 87 odjemalcev, na področju Sežane 28, na Tolminskem 27 odjemalcev in na področju Kopra 58 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorske. Skupno je na Primorskem tako še 200 odjemalcev brez električne energije.

Burja je povzročila zastoje tudi v železniškem prometu. Kot je sporočil predstavnik za stike z javnostjo Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik so bili v četrtek okoli 22.30 obveščeni, da je na železniški progi Štanjel-Prvačina potniški vlak povozil akacijevo drevo, ki je pred tem zaradi močne burje padlo na progo.

Policisti so ugotovili, da je območju med Steskami in Branikom padlo drevo poškodovalo steklo na vlaku, na srečo pa nihče od potnikov kot tudi zaposlenih ni bil poškodovan. Železniška proga je bila začasno zaprta. Policisti bodo v zvezi z omenjenim dogodkom podali poročilo novogoriškemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

Vremenske razmere ovirajo dostavo poštnih pošiljk. Zaradi močne burje ni bilo dostave v Novi Gorici, Vipavski dolini, na Krasu do obrobja Brkinov in na Obali z okolico, dostava je onemogočena tudi na območju od Postojne preko Pivke do širšega območja Ilirske Bistrice. Poštne poslovalnice Vremski Britof, Kostel in Koprivnica so zaprte.

Kot so za STA pojasnili na Pošti Slovenije, dostava pošiljk v nekaterih delih Slovenije zaradi slabih vremenskih razmer danes poteka v omejenem obsegu oziroma je ne izvajajo.

Na Postojnskem civilna zaščita poziva ljudi, naj ostanejo doma

Civilna zaščita je v občini Postojna že pred šesto uro pozvala ljudi, naj ostanejo doma, če le ni nujno, da odidejo od doma. Na tem območju sta se namreč okrepila sneženje in burja, zato so začeli izdatno nastajati zameti. V Predjami so že ponoči ostali brez elektrike, je za STA pojasnil namestnik poveljnika postojnske civilne zaščite Klemen Gril.

Tudi štiri metre visoki valovi

Močna burja - v četrtek so izmerili sunke s hitrostjo tudi do 180 kilometrov na uro - že od četrtka povzroča tudi zelo visoke valove. Pod silovitimi udari vetra, ki nosi vejevje, kamenje in številne druge predmete, je tudi piranska Punta. Pirančani so zaskrbljeni, med drugim tudi zato, ker zaradi kulturne zaščite ne smejo ukrepati in zaščititi nekaterih svojih objektov.

Na oceanografski boji Vida-Piran so okoli polnoči zabeležili celo štiri metre visoke valove, ob 6. uri zjutraj pa so bili najvišji zabeleženi valovi visoki tri metre. Zaradi visokih valov je uprava za pomorstvo v četrtek zvečer priprla promet v koprski luki.