Mojca Prelesnik dobila še en mandat

Državni zbor jo je s 45 glasovi za in šestimi proti znova imenoval za informacijsko pooblaščenko. Petletni mandat ji bo začel teči 17. julija.
Fotografija: Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Nataša Kovač iz urada predsednika republike, ki je Prelesnikovo predlagal v ponovno imenovanje, je pred glasovanjem o kandidatki v DZ dejala, da ima Prelesnikova po oceni predsednika republike Boruta Pahorja vsa potrebna znanja in je visoko strokovno usposobljena za opravljanje te funkcije.

Spomnila je, da jo je javnost že doslej lahko dobro spoznala kot informacijsko pooblaščenko in dodala, da javnost v Informacijskem pooblaščencu vidi visoko strokoven, učinkovit, odziven in proaktiven državni organ.

Med izkušnjami je Kovačeva navedla sodelovanje Prelesnikove pri pisanju prvega zakona o dostopu do informacij javnega značaja v času dela na ministrstvu za informacijsko družbo. Med izzivi minulega mandata pa je izpostavila sprejem in začetek veljave ter uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), s čimer se je Prelesnikova s sodelavci uspešno spopadla.

Predsednik republike Pahor je javni poziv za kandidature za mesto informacijskega pooblaščenca objavil marca, nanj pa sta prispeli dve prijavi - poleg Prelesnikove še prijava novinarja Rajka Geriča, ki pa je sredi maja od kandidature odstopil.



Mandat bo tako ponovila ob podpori 45 poslancev. Ob glasovanju je bilo sicer navzočih 81 poslancev, šest jih je bilo proti.

Preberite še:

Komentarji: