MOL mora vrniti 1,9 milijona evrov za Stožice, a se s tem ne strinja    

Lukšič: Tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da razpis za sofinanciranje športnih objektov ni bil sporen, kaj šele prikrojen.

Objavljeno
05. oktober 2011 13.17
Posodobljeno
05. oktober 2011 13.17
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana - Ker je po upravnem tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da lanski razpis ministrstva za šolstvo in šport za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo v višini skoraj 9,4 milijona evrov ni bil sporen, pričakujem, da bodo utihnili vsi, ki govorijo, da je bil »prikrojen«.

Če tega ne bodo storili, bomo to prisiljeni storiti po drugi poti. To je na svoji tiskovni konferenci v Ljubljani med drugim izjavil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ko je pojasnjeval podrobnosti v zvezi z domnevno spornim financiranjem ljubljanskega večnamenskega nogometnega stadiona Stožice iz evropskih in državnih sredstev.

Minister Lukšič in vodja projektne enote za strukturne sklade na ministrstvu za šolstvo in šport Aljuš Pertinač sta zadovoljna povedala, da v sodnih sporih z Javnim zavodom za šport Mestne občine Koper in Mestno občino Ljubljana država vodi že s štiri proti nič.

Vrhovno sodišče je namreč 16. septembra letos pritrdilo razsodbi upravnega sodišča, ki je marca letos zavrnilo oziroma zavrglo tožbo Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper proti trem sklepom ministrstva za šolstvo in šport (povezane s točkovanjem prijav, zavrnitvijo sofinanciranja Mestnega nogometnega in atletskega stadiona Koper in končnim izborom), hkrati pa kot nedovoljeno zavrnilo zahtevo za revizijo postopka.

V primeru Mestne občine Ljubljana je vrhovno sodišče 29. septembra letos pritrdilo upravnemu sodišču, ki je 2. septembra zavrnilo odložitev izvršitve odločbe ministrstva za šolstvo in šport, po kateri mora občina iz naslova sofinanciranja večnamenskega nogometnega stadiona Stožice, za katerega je prejela dobrih 9,38 milijona evrov, državi vrniti 1,91 milijona evrov neupravičeno prejetega denarja (zaradi dveh napak pri vlogi).

Igor Lukšič je prepričan, da bo zavrnitvi zahteve za izdajo začasne odredbe sledila tudi končna zmaga države v upravnem sporu z Mestno občino Ljubljana. Zadnja se vrnitvi denarja upira in trdi, da ta vsota v proračunu ni predvidena in da bi z njenim vračilom v državni proračun ogrozili nekaj temeljnih zakonskih obvez občine. Sodni proces še ni končan, glede na hitrost razsodb v preteklem mesecu pa je več novinarjev na konferenci namignilo, da bi to lahko bilo povezano tudi s predčasnimi volitvami.