Molan v boj za glasove brez ranjene SDS

Znani trije županski kandidati v Brežicah: Molan samostojen kandidat, a na svetniški listi SDS, Jurman za SMC, Dirnbek za ZL.

Objavljeno
28. avgust 2014 10.24
Brezice zupan Molan 26.05.2011 foto:Igor Mali
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Stranka SDS, ki 12 let vodi Brežice, lastnega županskega kandidata ne bo imela. Ivan Molan bo nastopil samostojno, ker »želi povezovati«. Za nekatere je to le politični manever SDS, a tudi kaže nezadovoljstvo brežiških članov stranke nad volilno kampanjo SDS.

»Za samostojno kandidaturo sem se odločil, ker nočem, da se razpravlja o tem, kdo je koga predlagal, temveč o programu kandidatov in referencah. Še naprej želim povezovati svetnike iz različnih skupin,« je odločitev za samostojen nastop predstavil Ivan Molan. Hkrati bo nosilec svetniške liste SDS v Dobovi.

Predlagatelj kandidature je direktor bolnišnice Dražen Levojević, podpis podpore pa sta mu dali tudi Katja Čanžar in Patricia Čular, sedanja in nekdanja podžupanja. Vsi trije prihajajo iz kroga okoli SDS. Andrej Vizjak bo nosilec svetniške liste v Brežicah in je glas podpore Molanu že obljubil.

»Pričakujem glasove nestrankarskih volivcev in članov drugih strank. Stranka SDS me bo podprla, z nekaterimi drugimi smo še v pogovorih,« Molan napoveduje boj za glasove zunaj SDS. Glede na rezultate državnozborskih volitev je poteza razumljiva. Stranka je s 36 odstotkov zbranih glasov leta 2011 padla na 25,4-odstotno podporo, Vizjaku se prvič po letu 2000 ni uspelo prebiti v parlament.

Molan je na konkretno vprašanje, ali je za spremembo njegove strategije kriva tudi neuspešna volilna kampanja stranke, osredotočena na Janeza Janšo, dejal, da »to ni glavni vzrok in da ne gre za razdor znotraj stranke. S tem le iščem širšo podporo.« A ko smo ga dodatno pobarali, ali gre torej za manjši vzrok, je za Delo dejal: »Malo nam je dalo misliti.« Pri tem ne gre pozabiti, da tako Molan kot Vizjak junija in julija nista bila v prvih vrstah pred televizijskimi kamerami na Dobu.

Še poslovnež in kantavtor

Poleti je s 36,6 odstotka glasov v Brežicah slavila Stranka Mira Cerarja in s tem presegla rezultat Zorana Jankovića izpred treh let (28,8). »Molanova kandidatura je klasičen nateg volivcev,« pravi Stanko Tomše, ki je pred petimi leti kot kandidat LDS zbral 5,2 odstotka glasov, letos pa je aktivno vpet v delo SMC: »Če se predstavlja kot kandidat, ki ima dovolj slovenskega tipa politike, bi SDS imela svojega kandidata.« SMC bo jutri na izvršilnem odboru skoraj zagotovo kot kandidata izbrala Toma Jurmana. Poslovneža bo domnevno podprla tudi stranka SD.

Tretje za zdaj znano ime na županskih volitvah v Brežicah bo Peter Dirnbek, kantavtor, ki je julija kot ime Združene levice presenetil z osmimi odstotki glasov: »Pregnati želimo apatijo, težava je klientelistični krog: če nisi v stranki, ne prideš zraven.«