Muc grozi z utišanjem romskega radia

Razpis za romske zveze. Svet romske skupnosti ne namerava finančno priskočiti na pomoč radiu.

Objavljeno
14. april 2016 22.09
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana – Ker urad za narodnosti ni namenil finančnih sredstev za delovanje Zveze Romov Slovenije (ZRS), je njihov predsednik Jožek Horvat - Muc napovedal konec oddajanja edinega romskega radia v državi. »Stroški so veliki, denarja pa nam država ni zagotovila, čeprav bi to morala storiti,« je prepričan Muc.

Urad za narodnosti je tudi letos objavil javni razpis, na katerega se je prijavilo vseh pet romskih zvez, ki so si na podlagi prijavljenih projektov razdelile četrt milijona evrov. ZRS so finančna sredstva v primerjavi z lani, ko so prejeli 123.000 evrov, zmanjšali za skoraj polovico, za delovanje Radia Romic pa jim niso namenili niti centa. Jožek Horvat - Muc je prepričan, da se jim je zgodila krivica, saj sistemski zakon o romski skupnosti jasno določa, da država spodbuja ohranjanje in razvoj romskega jezika in kulture, informativno ter založniško dejavnost romske skupnosti, torej vse tisto, kar v okviru ZRS tudi počnejo in za kar jim je konec koncev prejšnji teden predsednik Borut Pahor podelil red za zasluge.

Vsako leto 60.000 evrov

»Če država ne bo spoštovala tistega, kar je sama sprejela, bo Romic prihodnji mesec po osmih letih dela prenehal oddajati program, ki ga po internetu poslušajo tudi na Japonskem in na Filipinih,« je povedal Jožek Horvat - Muc. Urad za narodnosti je Zvezi Romov Slovenije od leta 2008 do lani za radio namenil vsako leto približno 60.000 evrov in tolikšno vsoto finančnih sredstev bi za ohranitev radia v ZRS potrebovali tudi letos.

Proti utišanju Romica so se na nedavni seji Sveta romske skupnosti izrekli tudi njeni člani, a pri glasovanju niso bili sklepčni. Njihova predsednica Janja Rošer je za Delo povedala, da svet nima denarja, da bi lahko financiral delovanje radia. »Njegovo ohranitev bomo podprli s pismi podpore na državne institucije,« je za Delo povedala Rošerjeva.


Denar tokrat za projekte

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je pojasnil, da je bil tokratni javni razpis usmerjen v sofinanciranje projektov romskih zvez, in ne njihovega delovanja kot prejšnja leta. »Treba je začeti izvajati programe in konkretne projekte v romskih naseljih, od katerih bodo imeli koristi tamkajšnji ljudje,« je povedal Baluh. Pravi, da se na Uradu za narodnosti zavedajo pomena romskega radia, zato zdaj s pristojnimi službami na ministrstvih iščejo rešitev, saj bi bilo nespametno, da država po vseh dosedanjih finančnih vložkih radio pusti propasti. Hkrati je dal Baluh jasno vedeti, da brez pravne podlage urad za narodnosti Romica ne bo financiral.