Avtorske pravice avtorjev igre za Outfit7 pobegnile v davčno oazo

Outfit7 uporabo avtorskih pravic treh domačih avtorjev izplačuje družbi na Angvili oziroma na njen liechtensteinski bančni račun.

Objavljeno
07. april 2016 17.22
Posodobljeno
07. april 2016 19.00
Anuška Delić
Anuška Delić

Swamp Attack je igra za pametne telefone, v kateri morate zaščititi svojo močvirsko kočo pred ponorelimi živalmi. Njeni avtorji - Vedran Manojlović, Blaž Porenta in Tomaž Žagar - so postavili strukturo, prek katere je v davčno oazo »prebegnila« njihova intelektualna lastnina. So šli z njo tudi davki?

Sodeč po objavah na facebooku je igra izšla konec leta 2013, trije avtorji pa so založnika pridobili sredi julija tistega leta. Dogovor so sklenili z družbo Outfit7 Ize in Sama Logina, ki ju je revija Manager lani in predlani uvrstila na vrh lestvice najbogatejših Slovencev. Loginova sta znana tudi po tem, da sta levji delež poslovanja Outfit7 že pred časom prenesla v Veliko Britanijo oziroma na davčno ugodnejši Ciper.

Podobno - na relaciji od Ljubljane do davčne oaze na Angvili - se je razvila tudi podjetniška pot treh avtorjev igre Swamp Attack. A na tej poti je najverjetneje neznano kam poniknila vsaj dohodnina, ki bi jo morali odvesti od prejetih plačil za uporabo avtorskih pravic.

Manojlović, Porenta in Žagar so namreč prek slovenske stranke družbe Mossack Fonseca, podjetja UPC Svetovalna skupina, 1. avgusta 2014 ustanovili podjetje ZOMG LTD na Angvili. Gre za davčno oazo, ki ne pozna davkov tako za rezidente kot tudi za nerezidente. Od vsaj 17 podjetij, kolikor jih je UPC registrirala prek družbe Mossack Fonseca (MF), jih 16 »domuje« na Angvili.

Celotno zgodbo si preberite v jutrišnjem Delu in na Delo.si.