Na 5. vstaji ne bo mednarodnih opazovalcev

Odločitev OVSE ni »nikakor povezana s politično situacijo v državi,« je za Delo pojasnil Thomas Rymer.

Objavljeno
22. april 2013 17.18
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - V petek smo poročali, da so v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) slovensko vlado obvestili, da se nameravajo njihovi opazovalci udeležiti sobotne 5. vseslovenske ljudske vstaje v Ljubljani.

A kot je danes za Delo pojasnil tiskovni predstavnik urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice Thomas Rymer, obiska tujih opazovalcev zaradi logističnih in organizacijskih zapletov (za zdaj) skoraj zagotovo
ne bo.

»Z okoli 90 odstotki gotovosti lahko rečem, da se tokratnih protestov naši opazovalci ne bodo mogli udeležiti. To pa ne pomeni, da se ne bomo oglasili na katerem od morebitnih naslednjih protestov kasneje letos,« je dejal Rymer.

Ob tem je zagotovil, da misije niso »odpovedali« zaradi predvidoma manj množičnega protesta. Udeležbo na 5. vseslovenski ljudski vstaji je namreč na Facebooku za zdaj napovedalo okoli 1500 posameznikov, medtem ko je udeležbo na prejšnjem protestu 9. marca na istem socialnem omrežju napovedalo več kot 5000.

Rymer je tudi izrecno poudaril, da odločitev medanrodnih opazovalcev tudi »ni nikakor povezana s politično situacijo v državi«.