Na cestah gneča, kolone in zastoji

Vozniki na Dragonji za izstop iz države čakajo uro in pol, za vstop pa pol ure. Prav toliko za izstop čakajo tudi na MP Sečovlje.

Objavljeno
02. julij 2016 13.16
*iza* Promet
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Ljubljana − Poletne počitnice in dopusti so, pričakovano, poskrbel za gnečo na cestah po državi.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi gneče je na avtocesti Maribor - Ptuj med priključkom Zlatoličje in razcepom Draženci v smeri Gruškovja nastal daljši, približno trikilometrski zastoj. Gost promet z zastoji je tudi na glavni cesti proti Gruškovju, na mejnem prehodu pri izstopu iz države pa je še dodatno 15 minut čakanja. Po ocenah Prometno-informacijskega centra se pot od Šentilja do Gruškovja podaljša za približno eno uro.

Zaradi mejne kontrole na avstrijski strani nastaja zastoj v predoru Karavanke proti Avstriji, občasno predor zapirajo.

Zastoj nastaja tudi na cestah Koper - Šmarje - Dragonja, Izola - Portorož - Sečovlje in Lesce - Bled.

O gneči in čakalnih dobah poročajo tudi z nekaterih drugih mejnih prehodov. Po podatkih PIC vozniki osebnih vozil na mejnem prehodu Dragonja za izstop iz države čakajo uro in pol, za vstop pa 45 minut. Približno pol ure za izstop čakajo tudi na mejnem prehodu Sečovlje.

Gneča tudi pri sosedah

O daljšem zastoju poročajo tudi iz Italije − nastal je na avtocesti Trst - Benetke proti Benetkam; gost promet na cestah proti morju in zastoji pa so tudi na Hrvaškem.

Po podatkih hrvaškega avtokluba (HAK) zaradi povečanega prometa ponekod na avtocestah, posebej v bližini počivališč ter pri uvozih in izvozih z avtocest, nastajajo kolone. Te so na avtocesti A1 med cestninsko postajo Lučko in prometnim vozliščem Karlovac v smeri morja; na Istrskem ipsilonu proti mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje; na mostu z otoka Krk v smeri kopnega; na mejnem prehodu Bajakovo med Hrvaško in Srbijo ter na jadranski magistrali v smeri turističnih središč. Promet je povečan tudi na številnih drugih cestah na Hrvaškem.