Na dražbi lokalov in stanovanj občina iztržila en milijon

Nove lastnike je na dražbi dobilo devet poslovnih prostorov in stanovanj, doslej v lasti mariborske občine.

Objavljeno
10. junij 2015 20.42
DRAŽBA OBČINSKIH NEPREMIČNIN
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Od šestnajstih ponujenih nepremičnin je mariborski občini na današnji dražbi uspelo prodati šest poslovnih prostorov in tri stanovanja. Novi lastniki bodo zanje odšteli skupno nekaj več kot milijon evrov.

Izklicne cene vseh nepremičnin Mestne občine Maribor (MOM), ki so se znašle na današnji javni dražbi, so v seštevku znašale nekaj več kot 1,4 milijona evrov. A že pred dražbo, ki je potekala po načelu videno-kupljeno, je bilo jasno, da vsi ponujeni prostori ne bodo dobili novih lastnikov: varščino je okrog 20 dražiteljev plačalo za devet nepremičnin. Od teh nekatere sedaj uporabljajo najemniki, nekatere pa so prazne.

Na dražbi na sedežu MOM, ki jo je vodil šef občinskega urada za gospodarske dejavnosti Ryan Hartner, je kupca najprej dobil dobrih 300 kvadratnih metrov velik poslovni prostor na vogalu Glavnega trga in Poštne ulice. Za lokal, v katerem je sedaj Mercatorjeva prodajalna, je največ ponudila prav ta trgovska družba, 241.100 evrov.

A kljub temu ni rečeno, da bo »najboljši sosed« postal njegov novi lastnik; za nepremičnino imata namreč predkupno pravico Salvatori Cialdini in Antonietta Serio, ki že imata v lasti posamezne dele te zgradbe, kjer nameravata urediti restavracijo. Če bosta izkoristila predkupno pravico, bo prostor za omenjeni znesek postal njuna last.

Najgloblje med vsemi kupci je na dražbi segla v žep Delavska hranilnica, ki je bila za poslovna prostora na Glavnem trgu in v Gosposki ulici, kjer delujeta njeni bančni poslovalnici, pripravljena plačati skupaj 380.100 evrov kupnine. Za 245 tisočakov naj bi novega lastnika dobil tudi poslovni prostor na začetku Partizanske ceste, kjer je ta čas gostinski lokal; a kupec bo moral pred podpisom pogodbe občinski komisiji še predložiti potrdila o plačanih davkih in prispevkih.

Glede na to, da so nekateri prodani prostori že zapolnjeni z najemniki, se zastavlja vprašanje, kaj prodaja pomeni za njih, če kupec ni najemnik. »Novi lastnik z dnem plačila kupnine vstopi najemno razmerje kot lastnik oziroma najemodajalec z vsemi pravicami in obveznostmi, ki so določene v najemni pogodbi med MOM in najemnikom. Novi lastnik in najemnik pa seveda lahko odpovesta obstoječo pogodbo in skleneta novo pogodbo z enakimi ali drugačnimi pogoji in pravicami,« so pojasnili na MOM.

Za tri prazna stanovanja, prodana na današnji dražbi - enega je kupil Igor Petelin, ki je bil v preteklosti nekaj časa zaposlen na MOM - je ta iztržila skupno 137.700 evrov. Celoten izkupiček dražbe, na kateri so dražitelji višali izklicne cene po 200 evrov, pa je znašal 1.018.300 evrov. V letošnjem proračunu MOM so sicer iz naslova prodaje občinskih nepremičnin všteti prihodki v višini 5,4 milijona evrov, od tega od prodaje zgradb in prostorov blizu 1,9 milijona in od prodaje zemljišč 3,5 milijona evrov.

Še bodo prodajali

MOM je že aprila napovedala tudi prodajo stanovanj, ki se večinoma nahajajo v starem mestnem jedru. »Ta stanovanja so za nas strateškega pomena, ker se večinoma nahajajo v starem mestnem jedru in želimo s prodajo vanj pritegniti delovno aktivno, vitalno prebivalstvo, ki bo sodelovalo pri oživljanju mestnega jedra,« je takrat dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

Za prodajo teh stanovanj, od česar si obetajo skoraj milijon evrov, naj bi objavili razpis, kdaj točno, pa še ni znano. »MOM je večinski lastnik teh stanovanj, preostali manjšinski lastnik je še drugih pet občin. Trenutno urejamo predhodna dejanja, potrebna za izvedbo prodaje, zato datuma objave razpisa za ta stanovanja ta trenutek ne moremo podati,« so sporočili z MOM.