Na hadžu okoli dva milijona muslimanskih romarjev

Letos naj bi se hadža udeležilo okoli 1,4 milijona romarjev s tujine. Lani jih je bilo 1,75 milijona.

Objavljeno
13. oktober 2013 10.46
SAUDI-RELIGION-ISLAM-HAJJ
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ljubljana, Meka - Muslimani z vsega sveta so začeli tradicionalno romanje v Meko, hadž. Kakšna dva milijona se jih je danes odpravilo v bližnjo dolino Mina, kjer bodo molili in počivali, preden se bodo podali na goro Arafat pri Meki. Na gori, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo, bodo romarji molili v ponedeljek.

Število romarjev je bilo sicer nekoliko nižje zaradi zaskrbljenosti, povezane z morebitnim širjenjem virusa Mers. Savdski minister za zdravje Abdulah al Rabia je sicer v soboto poudaril, da oblasti zaenkrat med romarji še niso zaznale nobenih primerov virusa, ki je po vsem svetu ubil 60 ljudi, od tega 51 v Savdski Arabiji.

Letos naj bi se hadža udeležilo okoli 1,4 milijona romarjev s tujine. Lani jih je bilo 1,75 milijona. Rijad je v okviru zdravstvenih pomislekov in gradbenih del letos za 20 odstotkov zmanjšal kvoto za romarje iz tujine ter tudi število domačih romarjev.

V Mino bo sicer romarje prepeljalo več kot 20.000 avtobusov, kakih 400.000 pa naj bi jih potovalo s pred nedavnim zgrajeno električno železnico. Nekateri romarji pa so se odločili desetkilometrsko razdaljo kljub vročini in vlagi prehoditi peš.

Za varnost romarjev bo sicer tekom romanja skrbelo več kot 100.000 savdskih vojakov. Notranje ministrstvo je v soboto sporočilo, da država »ne bo dovolila nikakršnih akcij, ki bi lahko ogrozile varnost romarjev«.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Sicer pa se romanja udeležuje tudi sudanski predsednik Omar al Bašir, čigar izročitev zahteva Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Obtožnica proti Baširju zaradi zločinov v sudanski pokrajini Darfur je bila vložena že leta 2009, vendar pa doslej še ni bilo resnega poskusa aretacije in predaje ICC v Haagu.

Bašir »je prispel v Džedo, da bi se udeležil hadža«, je sporočila sudanska tiskovna agencija Suna.