Na Informativi se predstavljajo poklici in šole

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo danes in jutri tudi Olimpijada poklicev.

Objavljeno
24. januar 2014 07.24
Posodobljeno
24. januar 2014 08.00
INFORMATIVA
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Danes in jutri bodo dijaki na Gospodarskem razstavišču predstavljali ali opazovali različne poklice.

Sejem izobraževanja in poklicev Informativa namreč na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, informacije o poklicih in druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem, denimo informacije o možnostih za pridobitev štipendij, mednarodni mobilnosti in priložnostih za zaposlitev.

Lani jo je po podatkih organizatorja, podjetja Proevent, obiskalo okoli 15 tisoč obiskovalcev, na njej pa se je predstavilo približno 200 programov in institucij.

O izobraževanju na enem mestu

Sejem se je uveljavil kot pomembno postajališče na učni poti. Na enem mestu ponuja paleto ponudbe, saj se na njem predstavljajo srednje šole in šolski centri, pa tudi univerze, samostojne visokošolske institucije, višje strokovne šole in institucije, ki ponujajo dodatna izobraževanja.

Ker lahko učenci in dijaki na informativnih dnevih obiščejo največ tri ustanove, si lahko že tri tedne prej, na Informativi, ogledajo širšo ponudbo izobraževalnih programov in nato razmislijo o ožjem izboru. Vse pogosteje se tudi dogaja, da na sejem prihajajo že osmošolci, da bi imeli potem še dovolj časa za razmislek.

Na letošnji Informativi poteka tudi nacionalno tekmovanje v poklicnih spretnostih Olimpijada poklicev (SloveniaSkills), in sicer iz cvetličarstva, kamnoseštva in informatike. Namen tekmovanja je promocija poklicev, ki so deficitarni ali ne sodijo med ugledne. Na tekmovanju lahko sodelujejo mladi od 18 do 25 let, od tekmovalcev pa se pričakuje, da že imajo razvite nekatere poklicne spretnosti. Zmagovalci se bodo udeležili še evropskega tekmovanja EuroSkills 2014 v Lillu v Franciji.

Letos tudi več gimnazij

Lara Petkovšek iz podjetja Proevent je povedala, da predstavniki izobraževalnih programov na sejem ponavadi povabijo tudi predstavnika delodajalcev, da obiskovalcem pove, kaj od bodočih zaposlenih pričakujejo.

Obiskovalci se zanimajo za vse programe, od gimnazij, do tehničnih strok in poklicnega izobraževanja. Omenila je, da se letos predstavlja več gimnazij kot lani, kar pomeni, da so tudi na gimnazijah prepoznali priložnost za predstavitev svojih programov bodočim dijakom.

»Informativa dobiva širši družbeni pomen, saj se je letos priključilo tudi pristojno ministrstvo s svojimi programi. Ponovno so predstavljajo tudi vse štiri slovenske univerze in številne tuje izobraževalne inštitucije.«

Vse bolj pomembne postajajo možnosti za zaposlitev

Na Informativi so svoje šole predstavljali tudi dijaki. Ana Lina Kos, dijakinja prvega letnika Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, pravi, da je prednost njihove šole med drugim, da ima svoj park.

»Vsak dan ustvarjamo, imamo veliko praktičnega pouka, na sploh je zelo zanimivo. Najbolj mi je všeč vrtnarjenje. Cvetličarji so bolj omejeni, ker delajo bolj kot ne samo s cvetlicami, mi pa delamo na prostem.«

Vrtnarji imajo veliko možnosti za zaposlitev. »Najboljše je, da naredijo še višjo šolo in da se samozaposlijo ter delajo od doma. Zaradi razvoja tehnologije lahko doma z računalnikom ustvarjaš po svojem okusu.«

Sejem je priložnost tudi za vse osnovnošolce, ki v zadnjih tednih pred vpisom še niso prepričani, kam naj se usmerijo. Devetošolka Zara Ribič iz Vojnika je povedala, da jo najbolj zanimata zdravstvo in predšolska vzgoja, a še ne ve, kaj bo izbrala. »Predvsem je pomembno, da izberem smer, s katero bom potem lahko dobila delo.«

Učitelj Andrej Pezdirc s Srednje šole Domžale, po osnovni izobrazbi sicer strojnik, je poudaril, da je prednost Informative pred informativnimi dnevi v tem, da lahko v živo pokažejo, kaj se na šoli dogaja. »Šole smo omejene na svoj okoliš, tu pa lahko pokažemo, kaj delamo in kakšni smo kot ljudje. Veliko obiskovalcev pride na informativni dan, ker smo jih prepričali na Informativi.«

Tokrat so razstavili praktične makete motorjev z notranjim izgorevanjem, ki so pomembne predvsem za poklic avtoserviserja in so tako nazorne, da zanimajo tudi dekleta. »Del izobraževanja so tudi karoserijska dela in zato prikazujemo tudi airbrush metodo poslikave pločevine, ki jo lahko uporabljamo tudi na tekstilu, čeladah in boardih. Druga smer je inštalater strojnih inštalacij in s slikovnim gradivom in maketo prikazujemo, kako se danes vežejo inštalacije po zgradbah. Tako kažemo, da to ni več tako grd, umazan poklic, kot je bil nekoč. Nove tehnologije so zelo poenostavile izdelavo inštalacij v zgradbi,« je povedal učitelj in dodal, da je bistveni element učinkovite predstavitve na tako velikem sejmu zabava.