Na meji proti Hrvaški bodo čakali vsi

Policisti bodo pri svojem delu veliko bolj pozorni. Voznike pozivajo k strpnosti. V prispevku smo zbrali napotke za potnike.

Objavljeno
06. april 2017 22.27
Slovenski in hrvaški policisti na mejnem prehodu Dragonja, 3.avgusta, 2013. Kot vsako leto se je s počitnicami v Italiji in ponekod v Nemčiji gneča proti obali še povečala.
Mitja Felc, Boris Šuligoj, Janoš Zore
Mitja Felc, Boris Šuligoj, Janoš Zore

Ljubljana, Koper, Brežice − Od danes dalje veljajo na meji s Hrvaško precej drugačna pravila nadzora, zaradi katerih bodo predvsem v turistični sezoni in obdobju večjih migracij živci potnikov močno na preizkušnji. Lani je kopensko mejo s Hrvaško prečkalo več kot 63 milijonov ljudi, a so tedaj v bazah podatkov preverjali le redke med njimi. Zdaj se preverjanju dokumentov ne bo izognil nihče, niti državljani EU ne.

Ker uredba ne predvideva prav nobenih izjem pri nadzoru, policija poudarja, da je kljub dodatnim policistom, ki jih bodo poslali na mejne prehode, vsaj na najbolj obremenjenih pričakovati gnečo. Voznike zato pozivajo k strpnosti. Dokument vsakega potnika bodo namreč preverili v več bazah; v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih in v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, protipravno odtujenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah.

V številnih evropskih državah se začenjajo šolske velikonočne počitnice, zato je gnečo pričakovati že ta konec tedna, prvi pravi preizkus za voznike in poostreni mejni nadzor pa bodo velikonočni prazniki konec prihodnjega tedna in turistična sezona, ko se bodo že doslej najdaljše čakalne dobe na mejnih prehodih Obrežje, Sečovlje, Dragonja, Starod in Jelšane z ene ure do dveh še podaljšale. Za koliko, policisti nočejo napovedovati.

Policija voznikom svetuje, naj spremljajo obvestila o razmerah na mejnih prehodih in za pot namesto glavnih mednarodnih prehodov uporabijo bližnje prehode za obmejni promet: namesto Gruškovja Zavrč, Dobovec, Rogatec in Zgornji Leskovec, namesto Obrežja Rigonce in Slovensko vas, namesto Jelšan Novokračine in Starod in namesto Dragonje Sočergo, Brezovico pri Gradinu in Rakitovec.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Komandir: za konec tedna raje ne na Hrvaško

Na mejnem prehodu Obrežje, ki ga je lani v obe smeri prečkalo 14,37 milijona potnikov, se kolone lahko že danes začnejo podaljševati, je dejal komandir Postaje mejne policije Obrežje Bojan Bogovič: »Pričakovati je, da se bo zaradi sistematičnega preverjanja vseh potnikov čas za prehod meje podaljšal in bodo lahko nastajali zastoji, ki bodo ob najbolj obremenjenih dnevih tudi daljši.«

Čez najprometnejši cestni mejni prehod med Slovenijo in Hrvaško je lani peljalo več kot 4,4 milijona vozil, od tega kar 710.236 tovornjakov. Teh je bilo v primerjavi z letom prej kar četrtino več in so bili najhitreje rastoči segment prometa, medtem ko se je število osebnih vozil in avtobusov povečalo za šest oziroma osem odstotkov. Na dan prehod prečka v povprečju nekaj manj kot 47.000 ljudi, in če bo policistom pregled dokumentov vsakega izmed potnikov vzel minuto, bodo za to potrebovali več kot 783 ur. Poleg tega bodo morali pregledati dokumente potnikov z 228 avtobusov, ki se v povprečju vsak dan peljejo čez mejo.

Bogovič o predvidenem podaljšanju čakalne dobe v konicah, ki bo neposredna posledica temeljitejšega pregleda, ni hotel ugibati. A dva podatka napovedujeta dolge kolone. Prvi se dotika povečanega obsega dela: »V preteklem letu je bilo na ta način preverjenih okoli deset odstotkov vseh potnikov.«

Drugi, ki ne vliva optimizma, pa je povezan s kadrovsko podhranjenostjo na mejnem prehodu. Policistov je namreč premalo, da bi jih vodstvo postaje lahko v vsakem trenutku dovolj aktiviralo in se tako povsem ognilo podaljševanju zastojev: »Trenutno je na PMP Obrežje 72 policistov, kar je približno 75-odstotna zasedenost glede na sistemizacijo. Da bi čim bolj zmanjšali čakalne dobe, bomo na Postaji mejne policije Obrežje, tako kot vedno, ko pričakujemo povečanje prometnih tokov, izkoristili in prilagajali razpoložljive infrastrukturne, tehnične in kadrovske zmožnosti.«

Komandir svetuje, naj se potniki, če je le mogoče, izognejo prestopanju meje ob koncih tedna, saj so prometni tokovi takrat najgostejši.



V Istri še brez alarma

Turistični delavci v Istri, s katerimi smo govorili včeraj, zaradi poostrenega nadzora na mejah, ki bo največ težav povzročal v poletni turistični sezoni, še niso bili pretirano zaskrbljeni.

Direktor turistične skupnosti Istrske županije iz Poreča Denis Ivošević je priznal, da ne poznajo podrobnosti ukrepov na mejah in da si še ne znajo predstavljati, kaj se bo zares dogajalo na mejnih prehodih.

Tudi direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel še ni zaskrbljen: »Če bo nadzor podoben tistemu, ki ga izvajajo na avstrijski in nemški meji, večjih težav ne bo. Tam je opazno, da so veliko bolj pozorni, vendar so tudi učinkoviti in prijazni in zaradi formalnosti na mejah ne zadržujejo običajnih potnikov. Na ukrep gledam kot turist. In če so policisti natančnejši pri svojem nadzoru, sem pravzaprav vesel, ker vem, da skrbijo za varnost vseh. Seveda bi bilo drugače, če bi pretiravali. Zato upam, da na meji ne bo veliko daljših vrst, da bodo policisti delovali podobno kot v prej omenjenih državah in da bo poskrbljeno za več varnosti.«