Na nož za vsak lokal v Portorožu

Prevzem vsakega lokala se zdi usodnega pomena za tiste, ki bi radi imeli čim večji vpliv in s tem zaslužek v Portorožu.

Objavljeno
25. april 2013 12.18
*suligoj*Turistične
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – Svet krajevne skupnosti Portorož, ki mu predseduje Slavko Ivančić, je v torek zvečer odločil, da odda lokal Ondina (v lasti KS) portoroškemu gostincu Matetu Matjažu, sicer lastniku gostišča Tomi Portorož. Vejsil Hot iz Stare oljke Portorož je že napovedal, da bo vložil tožbo na takšno odločitev.

Med portoroškimi gostinci in podjetniki je vroče. Prevzem vsakega lokala se zdi usodnega pomena za tiste, ki bi radi imeli čim večji vpliv in s tem zaslužek v kraju. Krajevna skupnost je imela doslej zelo malo sreče z najemniki lokala v pritličju lastne stavbe sredi Portoroža.

Prejšnji najemniki so slabo plačevali najemnino in niso imeli uspešne ponudbe. V novem razpisu so poudarili, da bo najemnina najmanj odločujoč dejavnik pri odločanju. Nanj so se prijavili štirje. Prvega, ki je ponudil najvišjo najemnino (Milan Lončina, podjetje MC Milan), so izločili, ker ni imel potrdila Dursa o poravnanih vseh obveznostih.

Vejsil Hot, lastnik Stare oljke, je ponudil za najem Ondine 3000 evrov na mesec, Slaviša Ignjatović (Gastur, d. o. o.) 1800 evrov, Mate Matjaž (sicer tudi predsednik sekcije gostinstva in turizma v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije) pa je ponudil 1600 evrov.

Raje dober najemnik kot visoka najemnina

Slavko Ivančić je poudaril, da je sedem članov sveta KS ocenjevalo pet poglavij: vsebino programa in poslovni načrt novega najemnika, njegovo povezanost s krajem in turizmom, njegove reference, finančni del poslovnega načrta in na koncu najemnino.

»Veliko več nam je do tega, da dobimo dobrega najemnika, ki bo prinesel kakovost kraju in prebivalcem, turizmu, kot na prvi pogled privlačno visoko najemnino. Sodni cenilec je ocenil, da ne bi smela biti nižja od 1580 evrov. Program in vse reference, ki jih je ponudil Mate Matjaž, so najbolj prepričale večino članov sveta. Pri tajnem glasovanju je bil izid šest proti ena zanj. Zahtevali smo plačilo leto dni vnaprej, enoletno bančno jamstvo in zagotovilo, da bomo vsaj štirikrat na leto smeli brezplačno uporabljati lokal za potrebe krajevne skupnosti.«

Mate Matjaž je napovedal, da se bo lotil inovativne ponudbe, da bo v objekt nepovratno vložil 20.000 evrov, da bo moral Okolju (za plažni del površine) plačati še 11.000 evrov letne najemnine, da bo odkupil staro opremo lokala. Vse to od njega terja vnaprej 83.000 evrov. Lokal lahko dobi dvakrat po pet let in je vprašanje, ali se tak najem, čeprav z inovativno ponudbo, lahko poslovno izide.

Vejsil Hot pa je razočaran in prepričan, da je razpis dokazal, da so bili vnaprej dogovorjeni: »Kako so lahko oddali lokal tistemu, ki je ponudil najmanj? Tudi naš progam je dober, imamo reference. Zdaj grem k odvetniku, da s tožbo preprečimo krajevni skupnosti oddajo lokala.« PO njegovem mnenju gre za koruptivne postopke. V KS Portorož so se zavarovali in ves postopek poverili odvetniku Aleksiju Mužini.