Na občini Maribor brez gneče pri oddaji vlog

Prvi dan je vloge za odpis dolgov na mariborski občini oddalo 17 ljudi, več kot sto pa je dvignilo obrazce.

Objavljeno
03. avgust 2015 17.15
Velika podražitev vode v Slovenskih Konjicah, 17.6.2015, Slovenske Konjice
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Vloge za odpis dolgov je od danes možno oddati tudi v informacijski pisarni na mariborski občini. Na tej je prvi dan oddalo vloge 17 ljudi, so sporočili z občine, kjer kakšne pretirane gneče torej ni bilo.

Vloge je sicer treba oddati v vrtcih in osnovnih šolah, javnih podjetjih in na Centru za socialno delo. Ker so na Mestni občini Maribor (MOM) hoteli občanom olajšati oddajo vlog, so obrazci na razpolago tudi v informacijski pisarni v pritličju občinske stavbe, kjer bodo prevzemali izpolnjene vloge in jih nato posredovali posameznim upnikom (vrtcem, osnovnim šolam, javnim podjetjem ...).

Začetek oddaje vlog je na MOM minil brez dolgih vrst; poleg tistih občanov, ki so oddali vloge, jih je po podatkih iz občinske službe za stike z javnostjo še okrog sto dvignilo obrazce. Med temi so bili takšni, ki imajo dolgove do Staninvesta, sodišča, Telekoma, elektro podjetij, bank itd.

MOM je sicer pristojna za odpis neplačila vrtcev in šolske prehrane v osnovnih šolah. Pri tem so napovedali, da bodo vse vloge, ki bodo oddane v roku (do 31. oktobra letos) enakovredno obravnavane. »To pomeni, da ne bomo upoštevali vrstnega reda oddaje vlog, ampak bodo sredstva, ki nam jih bo uspeloi zagotoviti v rebalansu proračuna, razdeljena vsem ugotovljenim upravičencem v enaki višini.«

Koliko bodo podjetja, šole in vrtci ljudem črtali dolgov, ta čas sicer še ni znano. Za zdaj namreč občine, podjetja, ministrstvo in finančna uprava le sprejemajo vloge, ki jih bodo vpisali v register, odločitev o odpisu pa bo sledila pozneje.