Na pediatriji mrzlično iščejo kardiologa

Otroška srca: UKC ima le osem dni, da najde zdravnika.
Fotografija: Oktobra utegne biti pediatrična služba za kardiologijo spet brez kardiologa. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Oktobra utegne biti pediatrična služba za kardiologijo spet brez kardiologa. Foto Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Oktobra se končuje sodelovanje s slovenskim kardiologom Sašem Božičnikom, ki dela na Kanarskih otokih. Kdo bo od takrat pregledoval otroška srca, še ni znano.

Prav tako ni jasno, ali bo kardiolog delal v ljubljanskem kliničnem centru ali nemara že pod okriljem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Ta je klinični center že zaprosil za prenos dejavnosti programa otroške kardiokirurgije 1. oktobra, a so se tam temu odločno uprli. Poudarili so, da bi s tem, ko bi določene kadre in opremo odstopili inštitutu, nedopustno ogrozili zdravljenje drugih otrok.


Na potezi je minister


Od ministra za zdravje Sama Fakina se zdaj pričakuje, da se odloči, kako naprej oziroma kako NIOSB umestiti v UKC, če sploh. Morda bo svoje načrte v zvezi s tem razkril na ponedeljkovem neformalnem klepetu z novinarji. Fakin se je na blejskem strateškem forumu že srečal tudi s srčnim in torakalnim kirurgom Igorjem Gregoričem iz ZDA, predsednikom sveta NIOSB.
V kliničnem centru na pomoč kardiologov, ki jih ima v svojih kvotah inštitut, ne morejo računati. Gregorič je namreč avgusta – potem ko je umrla dojenčica, ki so jo obravnavali strokovnjaki iz NIOSB – jasno povedal, da bodo že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v UKC Ljubljana preložili, dokler na novo ustanovljeni inštitut v celoti ne bo prevzel celotnega programa zdravljenja otrok s srčnimi obolenji.

Kardiologu indijskih korenin, ki je postavil indikacijo za operacijo pri umrli deklici, 35-letnemu Arpitu Agarwalu, je ministrstvo za zdravje že izdalo dovoljenje za delo, a še ni vpisan v register zdravnikov, kardiolog Makram Ebeid pa na dovoljenje še čaka.

V kliničnem centru medtem iščejo druge strokovnjake. Morda si bo premislil Božičnik, dogovarjajo se tudi z Vladimirjem Jegdićem, zdravnikom iz Mostarja.

Razpad službe za kardiologijo, ki deluje na ljubljanski pediatrični kliniki, se je zgodil, ko so odpovedi vložili kardiologi Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić. Zadnja sta odšla julija, od takrat pa so za bolnike po podjemnih pogodbah skrbeli tuji strokovnjaki. Vesel se je medtem zaposlil v SB Celje, Podnar v Innsbrucku, Bajić pa v SB Novo mesto.

Branetu Dobnikarju, v.d.direktorja NIOSB grozi plačilo globe. Foto Roman ŠŠipić
Branetu Dobnikarju, v.d.direktorja NIOSB grozi plačilo globe. Foto Roman ŠŠipić

Preberite še:

Komentarji: