Na Pragerskem več prostora za ljudi s cerebralno paralizo

Zveza Sonček zdaj na Slovenskem razpolaga že s 50 stanovanji v 6 skupinah, prizadeva pa si za še večjo širitev.

Objavljeno
14. marec 2013 16.13
SonÄek na Pragerskem
Danilo Utenkar
Danilo Utenkar

Pragersko - Zveza društev za cerebralno paralizo je ob pomoči donatorjev v stanovanjskem objektu na Pragerskem, prenovila še novo etažo, tako da bodo odslej lahko nudili varno zavetje dvanajstim stanovalcem. Za ureditev so zbrali nekaj manj kot 50 tisoč evrov, pri tem pa so jim bili v veliko pomoč člani obrtno-podjetniške zbornice iz Slovenske Bistrice.

Ob odprtju so stanovalci pripravili prisrčen kulturni program, spregovoril pa je Iztok Suhadolnik, predsednik zveze Sonček. Poudaril je, da zveza združuje 18 društev s prek 4000 člani. Pragerčani so stanovalce Sončka že od vsega začetka sprejeli za svoje sokrajane, številni pa so s prisotnostjo na dogodku potrdili, da dobrodošlica ni prazna beseda.

Zveza Sonček zdaj na Slovenskem razpolaga že s 50 stanovanji v 6 skupinah, prizadeva pa si za še večjo širitev. Pri tem bi jim bila nadvse dobrodošla pomoč iz sredstev iger na srečo, vendar tiste, ki odločajo o razdelitvi, še vedno morajo prepričevati, da je čakalna lista za sprejem v skupine, vedno daljša.

Pragerska skupina, kateri pomagajo zdaj štirje zaposleni, deluje že od leta 1996, žal pa pri zadnji obnovi niso uspeli zagotovi denarja za ureditev prepotrebnega dvigala, kar bo v prihodnosti osrednja naloga. Obstaja tudi možnost ureditve mansarde, pa tudi upanje, da bo država podprla načrte.