»Ustavite vojne, ne beguncev«

Več sto pripadnikov različnih organizacij in društev je v Ljubljani pozvalo k solidarnosti z begunci.

Objavljeno
09. september 2015 19.16
Mo. Z., Ljubljana, Pi. K., Delo.si
Mo. Z., Ljubljana, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Prešernov trg v Ljubljani so danes popoldne zasedli pripadniki različnih nevladnih in humanitarnih organizacij ter društev, ki pozivajo ljudi k čim širši solidarnosti z begunci, ki v zadnjem času bežijo v Evropo. Opremljeni z različnimi transparenti »begunci dobrodošli«, »ustavite vojne, ne beguncev« so se odpravili tudi pred predstavništvo Evropske komisije (EK) v Ljubljani. EK po njihovem mnenju k izboljšanju situacije »ne pripomore veliko, kvečjemu obratno«. Shod so nato  nadaljevali tudi mimo predsedniške palače, po Slovenski cesti, končal pa se bo pred Radiotelevizijo Slovenija. Po nekaterih ocenah se shoda udeležuje vsaj tisoč ljudi.

Iskra zbira pomoč

Študentsko društvo Iskra danes na Prešernovem trgu tam zbira tudi pomoč za begunce. Kot pravijo, so z zbranim zadovoljni. Podarjene potrebščine bodo prepeljali v Sokolski dom v Novo mesto, kjer je eno od štirih zbirnih mest. Zbrana pomoč bo namenjena beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo.

Mojca Žerak iz Iskre pravi, da je dogajanje z begunci pokazalo, da so nujno potrebne družbene spremembe. »Pomoč ne more sloneti zgolj na prostovoljcih in nevladnih organizacijah, saj  imamo za to institucije, ki pa očitno ne delujejo,« je dejala in pristavila, da se trenutno beguncem ponujajo le policijska represija in ograje.

Evropa brez strategije

Sašo Slaček, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in član Iniciative za demokratični socializem, meni, da je Evropa pri begunski problematiki popolnoma odpovedala. Po njegovem mnenju bi Evropa glede na razmere begunce in njihovo številčnost morala pričakovati že dalj časa. »Odzivi različnih držav kažejo, da Evropa kot celota nima strategije, kako ravnati,« je še dejal.

Shod organizira Protirasistična fronta brez meja. Na vabilo na socialnih omrežjih so zapisali: »Ukrepi številnih evropskih držav ne sežejo dlje od postavljanja preprek, bodečih žic in izdatnega podpiranja represije, tako na zunanjih mejah kot znotraj držav EU. Vse te represalije se upravičujejo skozi diskurz varnosti. Zavračamo idejo varnosti, ki se napaja v rasizmu in strahu. Nočemo živeti v svetu, obdanem z bodečimi žicami in zidovi! Ne bomo nemočno opazovali morije in nasilja nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje.«