Na pustno soboto marsikje vrhunec letošnjih norčij

Pustne sprevode pripravljajo v Ljubljani, Kranju, Kopru, Celju, Novem mestu in številnih manjših krajih.

 

Objavljeno
14. februar 2015 09.28
cerkljanska laufarija
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Pustna rajanja so se marsikje začela že na debeli četrtek, prvi vrhunec letošnjih pustnih prireditev pa je pričakovati danes. Pustne sprevode pripravljajo v Ljubljani, Kranju, Kopru, Celju, Novem mestu in številnih manjših krajih, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ljubljana bo med drugim gostila Zmajev karneval, ki je tokrat posvečen 150-letnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija. Tradicionalni karneval se bo začel ob 11. uri na Novem trgu, povorka z zelenim zmajem, etnološko obarvanimi pustnimi maskami, otroškimi skupinami in drugimi organiziranimi skupinami mask, pa bo svojo pot sklenila na Kongresnem trgu, kjer bodo tudi razglasili najboljše maske, piše STA.

Na Igu se bo ob 14. uri začel že 17. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem zadnja leta sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask.

Če bo Kurentovanje na Ptuju vrhunec doživelo z nedeljsko povorko, pa bo že danes veselo drugod po Podravju. Tako pustovanje pripravljajo v Lenartu, z otroškim pustnim rajanjem pa se bo začel tudi Ormoški fašenk.

Na Gorenjskem bo veselo na Bledu, kjer bo potekal pustni karneval s povorko, v kateri bodo sodelovala društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami, manjkali pa ne bodo niti kurenti iz Rogoznice pri Ptuju. V Radovljici bo prav tako pustni karneval, ob 11. pa bodo maškare, med katerimi bodo tudi znameniti Šenčurski godlarji, preplavile tudi središče Kranja, piše STA.

Istrski karneval bo danes najbolj zaznamovala povorka v starem mestnem jedru Kopra. Medtem bodo v Izoli pripravili otroško rajanje, zvečer pa bo sledil tradicionalni veliki pustni ples v Piranu.

V Novem mestu bo tamkajšnje Društvo prijateljev mladine Mojca priredilo rajanje za otroke ter razdelilo 600 krofov. Karnevalsko mesto bo danes postala tudi Ribnica, kjer poteka najbolj množično pustovanje od Barja do Kolpe.

Ne celjskem koncu bo danes potekal 62. Pust šoštanjski, prav tako v Celju, kjer bodo lahko najmlajši že dopoldne na Krekovem trgu zganjali pustne norčije, še piše STA.