Na Ravnah bo osrednji slovenski železarski muzej

Po zavrnitvi na razpisu je občina le prišla do denarja za centra industrijske zgodovine in delavske kulture.

Objavljeno
10. julij 2014 02.11
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Občina Ravne bo po delni prenovi nekdanje štauharije lahko nadaljevala urejanje železarskega muzejskega kompleksa. Zanj bodo namenili 1,35 milijona evrov, večino denarja pa bodo kljub vsemu dobili iz Evrope, čeprav na razpisu niso bili uspešni.

S projektom prenove in muzejske ureditve treh najstarejših objektov znotraj ravenskega železarskega območja – nekdanje krčilne kovačnice (štauharije), personala, laboratorija in zunanje okolice občina načrtuje vzpostavitev Centra industrijske zgodovine in delavske kulture z osrednjim železarskim muzejem Slovenije. Do zdaj so uredili del štauharije, kjer je postavljena stalna razstava Mati fabrika, leta 1994 pa so bili vsi trije omenjeni objekti razglašeni za kulturne spomenike. Celotno območje je leta 2002 prešlo v občinsko last.

Ureditev muzejskega kompleksa je ocenjena na 1,35 milijona evrov, pravi župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen. Občinski svet je predlog podprl že oktobra lani, nato pa se je občina prijavila na razpis ministrstva za kulturo za evropsko sofinanciranje, a so jih zavrnili. »Pred kratkim smo z ministrstva prejeli obvestilo, da lahko dobimo sredstva, ki so na voljo zaradi odpovedi neki drugi občini. Gre za 900.000 evrov evropskih in državnih sredstev. Občina bo morala sama v prihodnjih dveh letih skupaj zagotoviti še 406.000 evrov.« V naložbo bodo všteli tudi 40.000 evrov, ki so jih že plačali za izdelavo projektov. Ker stroška v proračunu zaradi prvotne zavrnitve sofinanciranja niso predvideli, so morali za potrditev sofinanciranja sprejeti rebalans.

V tokratnem sklopu bodo do konca prenovili štauharijo, kjer načrtujejo predstavitev skoraj tritisočletne zgodovine razvoja železarstva na Slovenskem. Obnovili bodo tudi delavski stanovanjski objekt personal, ki je ohranil prvotno podobo iz časov, ko so v njem stanovali delavci, v njem pa bodo predstavili značilen vpliv železarstva na javno in družinsko življenje ter poudarili tipične značilnosti železarjev kot poklicne skupine. V nekdanjem laboratoriju bodo dodatne muzejske dejavnosti, s katerimi bo uporabnikom omogočena dostopnost do muzejskega gradiva, saj bo poleg muzeja deloval raziskovalni in dokumentacijski center. Tam bodo tudi restavratorske delavnice, muzejska trgovina in lokal. Dvorišče bo zapolnjeno z velikimi napravami iz železarne iz obdobja po drugi svetovni vojni in bo hkrati prireditveni prostor za večje kulturne dogodke.

Projekt prenove objektov tehniške dediščine ter vzpostavitve železarskega muzejskega kompleksa na Ravnah vključuje več kot 4000 kvadratnih metrov površin in bo končan prihodnje leto. Muzejski obisk nameravajo z vzpostavitvijo osrednjega slovenskega železarskega muzeja povečati za 35 odstotkov.