Na sedežnico tudi s kolesom

Poleti na Kopah proga za gorske kolesarje, živalski vrt, piknik ob jezeru in dežela škrata Holcerčka.

Objavljeno
08. julij 2017 13.06
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Kope - Podjetje Vabo, ki je pod okriljem družbe Robeta pozimi upravljalo smučarske naprave na slovenjgraškem Pohorju, je pripravilo program aktivnosti za poletje, s katerim želijo na Kope ob koncih tedna privabiti predvsem enodnevne goste. Začnejo danes.

»Naš cilj je, da bi do konca poletja na Kope privabili okoli dva tisoč dnevnih gostov,« pove Primož Kotnik, izvršni direktor družbe Vabo, kjer so lani s pomočjo SID banke dolgoročno stabilizirali poslovanje podjetja in omogočili njegov razvoj. Poletna ponudba bo obiskovalcem Kop in njihovim stacionarnim gostom na razpolago od četrtka do nedelje. Novosti je veliko. Prva je, da bo štirisedežnica Pungart prvič v zgodovini Kop obratovala tudi poleti. Nanjo bodo lahko sedli pohodniki, katerih cilj so energetske točke na Veliki Kopi, pa tudi gorski kolesarji, za katere so ob smučarski progi Pungart uredili proge, primerne za začetnike in zahtevnejše kolesarje. »Za prevoz koles smo prilagodili sedežnico,« pove Primož Kotnik. 

Umetno jezero, ki ga pozimi uporabljajo za zasneževanje, so poimenovali Petelinje. Ob njem so uredili prostor za počitek, meditacijo in piknike v naravi. Jezero ima tri tisoč kvadratnih metrov površine in je globoko osemnajst metrov. Kopanje v njem po zakonu ni dovoljeno, a Vabo načrtuje, da bi na jezerski površini 1400 metrov nad morjem obiskovalci lahko kmalu supali in smučali.

Živali ob robu gozda

Za najmlajše so ob Grmovškovem domu postavili otroško igrišče z lesenimi igrali, v bližini sta tudi novo igrišče za odbojko na mivki in travnato igrišče za nogomet. Ob robu gozda so uredili mini živalski vrt in vanj naselili ovce, koze, osličke, ponije, zajce in druge živali, ki jim zavetje ponujajo lesene utice. »Na ogled je petnajst vrst živali. Otrokom bomo dvakrat na dan ponudili vodeni ogled živalskega vrta. Otroci bodo lahko živali tudi krmili,« pravi Primož Kotnik.

Na Kopah, kjer so lani uredili parkirišče za avtodome, so obudili legendo o povodnem možu, ki je z Uršlje gore, naveličan odzvanjanja cerkvenih zvonov, preselil jezero na Pohorje. Več družabnosti kot povodni mož, ki mu življenje v samoti najbolj ustreza, bo ponudil Holcerček, igrivi škrat, ki otroke vabi v Holcerčkovo pravljično deželo. Holcerček je rezultat holcerije na Kopah, turističnega produkta, v katerem obiskovalci v družbi pravega pohorskega holcerja (Tomislav Vrlič) na šaljiv način spoznajo stara gozdarska opravila in sodelujejo pri njih. Holcerija se poteguje za naziv sejalca za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke slovenskega turizma v letu 2017. 

Premalo postelj

Družba Vabo, ki je lani ustvarila 3,6 milijona evrov prometa, je največji turistični ponudnik na Koroškem. Razpolaga s 430 posteljami v Slovenj Gradcu in na Kopah. Lani so ustvarili 62.000 prenočitev. Nastanitvene kapacitete v dolini in na Kopah imajo zasedene tudi to poletje, zato že razmišljajo o novih. Za gradnjo apartmajskega naselja in glampinga imajo pripravljeni dve lokaciji: nad parkiriščem za avtodome so za naložbo rezervirani trije hektarji zemljišč, kar pet hektarjev pa je za gradnjo na razpolago na območju od Lukovega doma proti kapelici. »Za naložbo iščemo strateškega partnerja,« povedo v Vabu, kjer imajo zagotovilo stečajne upraviteljice podjetja GTC Kope, da bo novembra podaljšala najemno pogodbo za smučarske naprave, ki so v letošnji sezoni prepeljale 66.500 smučarjev.