Na urgenci UKC pacienti razvrščeni v skupine po ogroženosti

Čakalne dobe se pri tem gibljejo od takojšnje obravnave do okoli štirih ur za nenujne primere.

Objavljeno
07. junij 2012 12.44
Posodobljeno
07. junij 2012 13.25
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Zaradi velikega števila nujnih pacientov so na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) uvedli Manchesterski sistem triažiranja, po katerem paciente ob prihodu razvrstijo glede na ogroženost in nujnost, od tega pa je odvisno, koliko časa bodo čakali na pregled pri zdravniku, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo na kirurški kliniki UKC Ljubljana Matjaž Veselko, paciente diplomirana medicinska sestra ob prihodu razdeli v eno od skupin, odvisno od tega, ali gre za nenujni, standardni, nujni, zelo nujni ali takojšnji primer. Čakalne dobe se pri tem gibljejo od takojšnje obravnave do okoli štirih ur za nenujne primere.

Sestra med čakanjem nadzoruje paciente, pri sprejemu pa se v primeru dileme posvetuje z zdravnikom, je razložila Stanka Košir, vodja urgentnega kirurškega bloka v UKC. Sistem triažiranja omogoča tudi retriažo, če bi se stanje pacienta med čakanjem poslabšalo, je pojasnila. Koširjeva je poudarila, da so paciente že do sedaj vseskozi triažirali, a gre pri sedanjem načinu za rešitev na sistemski ravni.

Kot je povedal predstojnik IPP na interni kliniki UKC Hugon Možina, Manchestrski sistem uporablja večina evropskih držav. Začetek triažiranja v UKC Ljubljana je po njegovi oceni potekal dobro, sistem pa je podprt tudi s strani ministrstva za zdravje. Veselko pa je ob tem pojasnil, da so priprave na tovrstno triažo trajale več kot leto dni, med drugim pa so morali poskrbeti za usposabljanje ter primeren prostor.