Na zahodu Slovenije težave povzročajo predvsem meteorne vode

Po informacijah Uprave RS za zaščito in reševanje meteorna voda zaliva kletne prostore hiš in tudi ceste.

Objavljeno
28. november 2012 22.14
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Koper - Na zahodu Slovenije zaradi neurij in padavin težave povzročajo predvsem meteorne vode. V Kopru, Izoli in Piranu je povišano plimovanje morja. Na širšem območju zahodne in jugozahodne Slovenije naraščajo reke, predvsem Vipava, Reka in Idrijca.

Na lokalno cesto med Ilirsko Bistrico in Ribnico so hudourniki nanesli večje količine naplavin, zato je cesta neprevozna. Voda dere tudi čez cesto med Ribnico in Divačo ter zaliva cesto pri tekstilni tovarni v Senožečah in podvoz pod za motorna vozila rezervirano cesto v Izoli. V Livadah v Izoli naj bi se sprožil tudi zemeljski plaz.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) reka Vipava narašča in se bo predvidoma v poznih večernih urah začela razlivati na običajnih mestih ob strugi. Naraščajo tudi njeni pritoki in ostale reke na širšem območju zahodne in jugozahodne Slovenije, predvsem Reka in Idrijca s pritoki. Reka Ljubljanica poplavlja v manjšem obsegu na Ljubljanskem barju, vendar na območju vsakoletnih poplav.

Meteorna voda pa zaliva kletne prostore stanovanjske hiše v Ilirski Bistrici, Kromberku v občini Nova Gorica in naselju Sveto pri Komnu.

Zaradi obilnih padavin meteornih voda je poplavljeno tudi vozišče odseka ceste med Šempetrom in Vrtojbo pod železniškim nadvozom, zaradi zamašenih odtokov pa so meteorne vode poplavile tudi ulico Iztoka Suliča v Šempetru.

Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Podnanos so po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje preventivno s ponjavo zaščitili streho telovadnice osnovne šole v Podnanosu. Pomagali so tudi občanu iz zaselka Podbreg v občini Vipava pri prevozu in postavitvi vreč peska v okolici stanovanjske hiše, ker jo ogroža bližnji hudournik. Voda, ki teče s ceste, ogroža tudi hiši v Ajdovščini, v Knežaku pa narasel hudournik ogroža stanovanjski objekt.

Na Arsu opozarjajo, da ob predvidenih močnejših nalivih lahko danes zvečer in v noči na četrtek narastejo manjše reke in posamezni hudourniki, zlasti v hribovitih predelih jugozahodne, zahodne, osrednje in severne Slovenije. Možna so tudi razlivanja ob strugah.

Ob večerni plimi bo danes med 19. in 24. uro plimovanje izrazitejše. Gladina morja lahko preseže 330 centimetrov, morje pa bo nižje ležeče dele obale poplavilo tudi ob jutranji in večerni plimi v četrtek, navajajo na Arsu.