Na Žalah so se spomnili tudi padlih v osamosvojitveni vojni

»Čas je, da politika ustvari pogoje, v katerih bo mogoča resnična in iskrena sprava,« sta poudarila Tonin in Nemec.

Objavljeno
30. oktober 2014 14.35
vojna
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - S polaganjem vencev in minuto molka so se danes na žalni slovesnosti ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah poklonili umrlim v osamosvojitveni vojni. Žalne slovesnosti sta se med drugimi udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in obrambni minister Janko Veber.

Poleg Györkös Žnidarjeve in Vebra so vence polagali tudi stari ter novi generalni direktor policije Stanislav Veniger in Marjan Fank, ljubljanski župan Zoran Janković ter predstavniki Združenja Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Györkös Žnidarjeva je v kratkem nagovoru na slovesnosti dejala, da so proces osamosvajanja Slovenije zaznamovali pripadnost domovini in enotnost vseh Slovencev pri doseganju skupnega cilja - to je samostojna in neodvisna država. »Dosegli smo ga zato, ker smo bili enotni v želji, da je to naša edina in prava pot za lepšo prihodnost. Žal so se sanje o suverenosti, življenju v lastni državi za nekatere prehitro končale. Za domovino so namreč žrtvovali svoja življenja,« je povedala.

Janković položil vence pri grobnici Narodnih herojev

Dodala je, da so pokojni v naših mislih vsak dan. Po njenem mnenju je prav, »da plemenita dejanja umrlih v vojni za Slovenijo ohranimo v spominu za vselej«. Svojcem umrlih v vojni za Slovenijo pa je dejala, »da nas danes ne druži le trpka bolečina zaradi izgube vaših bližnjih, pač pa tudi ponos, da so bili z nami«.

Nato je sledila maša v spomin padlim policistom in vojakom, ki sta jo vodila vojaški in policijski vikar.

Györkös Žnidarjeva, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, Veniger in Fank ter direktor uprave uniformirane policije Srečko Jarc in predsednik združenja Sever Tomaž Čas so položili venec k spominski plošči v avli na notranjem ministrstvu.

Janković pa je skupaj z delegacijo Mestne občine Ljubljana položil vence tudi pri grobnici Narodnih herojev, pri Kostnici padlim Slovencem v 1. svetovni vojni in judenburškim žrtvam, pri Spominskem parku padlih borcev in talcev na Žalah, pri spomeniku talcem v Gramozni jami.

Tudi v prihodnjih dneh bodo potekale žalne slovesnosti

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in poslanec SD Matjaž Nemec pa sta v sredo v Kočevskem Rogu in na Urhu pri Ljubljani položila venca v spomin umrlim med drugo svetovno vojno in v dogodkih po njej. Ob tem sta spisala tudi skupno izjavo, v kateri sta poudarila, da sta v preteklosti tako levica kot desnica počeli mnoge stvari, ki jima ne morejo biti v čast, zato je čas, da si tudi razdeljena politika seže v roke. »Čas je, da politika ustvari pogoje, v katerih bo mogoča resnična in iskrena sprava,« sta poudarila.

Tudi v prihodnjih dneh bodo potekale žalne slovesnosti in polaganje vencev ob dnevu mrtvih. V soboto bodo na Žalah vence položili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar. Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo pa bo v soboto popoldne predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan vodil molitev za umrle.

V petek bo predsednik DZ Milan Brglez tudi položil venec k obeležju na Teharjah, na Frankolovem pa bo poleg polaganja venca imel tudi nagovor.