Na zasavski cesti kmalu brez omejitev

DRSI bo sprostila promet čez Mlinski potok v Vidmu. Opozorila županov.

Objavljeno
26. oktober 2015 18.56
Montažni most
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Dol pri Ljubljani – Čez približno teden dni bo za promet odprt montažni most čez Mlinski potok na glavni zasavski cesti na Vidmu. Zdaj je tam urejen enosmerni promet po starem premostitvenem objektu, ki je po navodilih DRSI zaradi statične neustreznosti zaprt od januarja lani.

Zdaj je promet še urejen s semaforji, v jutranji in popoldanski konici pa ga usmerjajo delavci novomeškega podjetja CGP. Direktor DRSI Damir Topolko je za Delo povedal, da bo promet proti Ljubljani od začetka prihodnjega meseca potekal po montažnem mostu, v nasprotni smeri, torej proti Litiji, pa čez sedanji dotrajan most oziroma premostitveni objekt. Takšna prometna ureditev bo v veljavi do začetka temeljite prenove statično neustreznega mostu čez Mlinski potok, saj ga bodo takrat zaprli za ves promet, zraven montažnega mostu pa nameravajo postaviti še enega začasnega. Po sprejetju proračunov za prihodnje leto in leto 2017 bo znano, kdaj bo mogoče objaviti javni razpis za sanacijo starega objekta, in takrat bo znana tudi vrednost gradbenih del. Po lanskih podatkih DRSI se čez most vsak dan pelje 12.214 motornih vozil, od tega 1145 tovornih vozil, težjih od 3,5 tone.

DRSI je mostu čez Mlinski potok omejila nosilnost januarja lani in od takrat je na tem delu glavne zasavske ceste enosmerni promet. Dolski župan Janez Tekavc je zadovoljen z ureditvijo, a z litijskim županom Francijem Rokavcem opozarjata, da montažni most ne sme postati trajna rešitev. Oba se zavzemata, da DRSI čim prej začne obnovo starega mostu. Zlasti ob jutranji in popoldanski konici vozniki uporabljajo tudi občinske ceste, kar med prebivalci povzroča negodovanje. V dolski občini so zato opravili jutranje štetje prometa in v poldrugi uri na njihovih občinskih cestah našteli 300 voznikov osebnih vozil, ki so se tako ognili prometnemu zamašku na zasavski cesti. Na tej dobre tri metre široki vaški cesti so tudi šolarji, ki so tako vsak dan izpostavljeni nevarnosti, opozarja Tekavc.