Nacionalni inštitut za javno zdravje obljublja, da bo podrobneje spremljal zdravje občanov

Doslej prejeti rezultati analiz vzorcev kažejo, da sta tako zelenjava kot rastlinje varni za uživanje.

Objavljeno
20. junij 2017 17.47
Posodobljeno
20. junij 2017 17.47
mfe*Kemis
M. P. V.
M. P. V.

Ljubljana - Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis, je objavila nove informacije o aktivnostih Agencije za okolje (ARSO), Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

ARSO je skladno z zakonom o varstvu okolja začel postopek ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode in odreditve sanacijskih ukrepov. Direkcijo RS za vode, Zavod RS za varstvo narave in Zavod za ribištvo Slovenije je zaprosil za posredovanje podatkov, ki so pomembni za odločitev o odreditvi sanacijskih ukrepov, Inšpektorat RS za okolje in prostor pa za posredovanje ugotovljenih okoliščin in dejstev, ki jih je inšpektor ugotovil na podlagi inšpekcijskega nadzora. ARSO je s podatki, ki jih je prejel od navedenih državnih organov, seznanil Kemis, ki mora v 15 dneh pripraviti predlog programa sanacijskih ukrepov. Na podlagi vseh relevantnih podatkov in predloga sanacijskih ukrepov bo ARSO z odločbo Kemisu odredil izvedbo najustreznejših sanacijskih ukrepov.

Krma iz območja prepovedi primerna za kompostiranje

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdelala strokovno mnenje glede kategorizacije krme z območja prepovedi (730 metrov). Neskladna krma se opredeljuje kot odpadek pod kodo 02 01 03 - Odpadna rastlinska tkiva, ki je primeren za kompostiranje, anaerobno razgradnjo ali sosežig. Kmetijska gospodarstva bodo o tem ustrezno obveščena, piše v sporočilu za javnost Medresorske delovne skupine.

Ocena tveganja za zdravje in okolje po pridobitvi vseh rezultatov

Prebivalci z Vrhnike in Sinje Gorice preko različnih poti izražajo skrb za svoje zdravstveno stanje in menijo, da so bili v času požara izpostavljeni mešanici različnih kemikalij, ugotavljajo na NIJZ. »Njihovo skrb razumemo, zato jim ponovno svetujemo, da se v primeru težav z zdravjem obrnejo na izbranega zdravnika družinske medicine,« sporočajo. Pripravili so tudi poziv Združenju zdravnikov družinske medicine, da občane v primeru akutnih težav v povezavi s požarom sprejmejo in jih skrbno obravnavajo.


Tabela z rezultati do sedaj prejetih analiz vzorcev zelenjave in rastlinja. Za povečavo kliknite na fotografijo.

»Neposredno izpostavljenim požaru (intervencijsko osebje) je zagotovljena zdravstvena oskrba v okviru Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, UKC Ljubljana. Na podlagi trenutnih podatkov ne pričakujemo kroničnih učinkov na zdravje prebivalcev, vendar bomo na NIJZ podrobneje spremljali njihovo zdravje s pomočjo podatkov, ki so nam na voljo, in tistih, ki jih bomo pridobili po potrebi s ciljanimi preiskavami,« zagotavljajo.

Celostno sliko morebitnih vplivov na okolje in zdravje bodo predstavili po pridobitvi vseh rezultatov analiz in izdelani oceni tveganja. »V tem času glede preiskovanih snovi ne obstaja akutno tveganje za zdravje ljudi,« menijo. Pričakujejo tudi, da »bomo na podlagi celostnega prikaza rezultatov lahko zmanjšali zaskrbljenost prebivalcev.«