Nadzornikom nagrade, kranjska mesna afera pa še brez epiloga

Občina za zahteven nadzor že plačala trem nadzornikom po 861,34 evra bruto, čeprav še niso oddali končnega poročila.

Objavljeno
30. oktober 2013 17.18
dubokovic*tatarski biftek
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Čeprav bodo nadzorniki Mestne občine Kranj (MOK) pripravil dokončno poročilo o pravilnosti in smotrnosti porabe proračunskih sredstev za financiranje svetniških skupin v letu 2011 šele novembra, jim je občina že izplačala nagrade.

Nadzorniki so obravnavali tudi porabo denarja v tako imenovani mesni aferi, ki je izbruhnila, ko so v javnost prišli izsledki notranje revizije, da so svetniške skupine denar, namenjen za njihovo delovanje, uporabljale za nakup velikih količin hrane, pijače in poslovnih daril ter za telefoniranje v tujino. Sporno je bilo tudi oddajanje prostorov za potrebe svetniških skupin.

Nadzorni odbor (NO) jih je pozval, naj denar vrnejo v proračun, a so se svetniške skupine temu uprle, ker da so vseh 94.493 evrov porabile skladno z veljavnim pravilnikom.

V Stranki za napredek krajevnih skupnosti (SNKS) so denimo z denarjem za delovanje svetniške skupine nakupili 27 kilogramov pljučne pečenke, 19,8 kilograma tatarskega biftka, 24 kilogramov suhih salam, 35,7 kilograma junečjega stegna, 34 kilogramov svinjskega stegna, več kot 45 kilogramov hrenovk in 39 kilogramov klobas v zorenju.

Notranjo revizijo je naročil župan

Po omenjeni notranji reviziji, ki jo je naročil župan Mohor Bogataj, se je NO nato še sam odločil za pregled porabe.  Julija letos, to je devet mesecev potem, ko je mesna afera postala znana javnosti, je NO osnutek poročila poslal županu.

Kdaj je mogoče pričakovati končno poročilo, smo že večkrat spraševali predsednico NO Alenko Podbevšek, vendar nam ni mogla povedati, kdaj se bo to zgodilo. Čeprav so nadzorniki pred enim letom jasno zapisali, da mora ukrepati župan in sami svetniki ter da »načelo, da je vse dovoljeno, če ni prepovedano, ni ustrezno, saj gre za dejanja, ki jih volivci ne bi podprli tudi z moralnega in etičnega vidika, še posebno v času velikih socialnih stisk in pozivov k varčevanju«, do zdaj ni bilo nobenih konkretnih ukrepov, pa tudi pravilnik, ki je dovoljeval, da se proračunski denar porablja za poravnavo reprezentančnih stroškov, s čimer se povečuje tveganje za prikrito financiranje političnih strank, je ostal enak.

Zadnje končno poročilo v avgustu 2010

Nadzorniki Alenka Podbevšek, Marjan Gantar in Kamel Merdjadi so dobili vsak po 861,34 evra bruto nagrade za opravljen nadzor, na MOK pa pravijo, da je v tem mandatu to prvo izplačilo te vrste. Predsedniku in članom NO pripadajo tudi sejnine; prvemu 371,42 evra bruto, drugim 247,61 evra bruto. Po podatkih na spletni strani NO MOK so nadzorniki zadnje končno poročilo glede smotrnost porabe denarja pri rekonstrukciji osnovne šole in prizidka v Žabnici pripravili 30. avgusta 2010.