Naj se decembrska zabava v prestolnici začne!

Prednovoletni najem gostinske hišice na Cankarjevem nabrežju vreden 13.000 evrov.

Objavljeno
25. november 2011 11.03
Posodobljeno
25. november 2011 11.14
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

LJUBLJANA – Novembrski prihod goste megle v ljubljansko kotlino meščane vsako leto znova spomni, da se bliža decembrski čas, z njim pa tudi sprehajanje med stojnicami mestnega jedra. V torek je mesto začelo postavljati sejemske hišice, ki bodo svojo ponudbo predstavile 3. decembra.

Vse skupaj se bo torej s kratko slovesno prireditvijo, imenovano Ljudje, prižgimo luč!, začelo 3. decembra ob 17.15 na Prešernovem trgu, ko bodo po kulturnem programu in nagovoru župana Zorana Jankovića hkrati prižgali vse lučke praznične osvetlitve.

Za decembrsko vzdušje bo mesto takoj po prižigu novoletnih luči poskrbelo s tradicionalnim Prazničnim sejmom (3. december do 2. januar) in z Miklavževim sejmom (3. do 6. december), v sklopu katerega bo 5. decembra tudi Miklavžev sprevod. Pevski zbori ljubljanskih osnovnih šol bodo nastopili 22. decembra, zadnji dan letošnjega leta pa bodo tisti meščani, ki bodo ostali v prestolnici, znova lahko silvestrovali na mestnih trgih. Kdo vse bo nastopal in kakšen bo program decembrskih veseljačenj, bodo sporočili prihodnji teden, za zdaj pa si pobliže poglejmo nekaj več o stojnicah, ki bodo s svojo ponudbo na ulicah in trgih Stare Ljubljane zapeljevale Ljubljančane.

Cene najema od 333 evrov 
do 10.000 evrov

Sejemske hišice bodo torej letos stale na Bregu, kjer se bo dogajal glavni del prazničnega sejma, gostinske hišice pa se bodo poleg Brega (tri male hišice in dve veliki) bohotile tudi na Cankarjevem nabrežju (štiri male hišice in ena velika), Prešernovem trgu (tri velike hišice) in prvič letos tudi na Kongresnem trgu (dve mali in ena velika gostinska hišica), kjer bo tudi osrednji oder.

Sejemske in gostinske hišice lahko sicer najame vsak, ki si to želi, če ima seveda primerno ponudbo, ki prepriča komisijo. Vsako leto je namreč objavljen javni poziv, na katerem izberejo ponudnike darilnega in gostinskega programa, ki je potem predstavljen v 31 sejemskih ter desetih malih in sedmih velikih gostinskih hišicah. Letos bo za tridnevni najem stojnic na Miklavževem sejmu, ki bodo stale na Prešernovem trgu in kjer se bodo smeli prodajati izključno izdelki iz testa, lecta, sadje ter sladkarije v darilni embalaži, primerni za obdarovanje ob Miklavžu, treba odšteti 333 evrov.

Najem sejemskih hišic na Bregu bo v času prazničnega sejma tiste, ki bodo tam prodajali svoje dobrote, stal 1900 evrov, navodilo mesta pa je, da se v njih sme prodajati zgolj predmete, ki »po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnem vzdušju in predstavljajo priložnostna darila«. Za najem malih gostinskih hišic se cene razlikujejo glede na lokacijo – če bo stala na Bregu, bo vredna 1900 evrov, na Cankarjevem nabrežju jih ocenjujejo na 2500 evrov, na Kongresnem trgu pa 3000 evrov. Tam se, so zapisali v javnem pozivu, »sme prodajati ozko izbrana gostinska ponudba, pod kar spada praznično pecivo, topli prigrizki in napitki«.

V sejemskih in malih gostinskih hišicah se bosta dodatno zaračunala priklop ter pavšalna poraba električne energije v višini 1000 evrov, dobro pa je tudi vedeti, da cene ne vsebujejo davka na dodano vrednost. Najem velikih gostinskih hišic bo seveda dražji. Na Bregu in Prešernovem trgu bo cena najema 10.000 evrov, na Kongresnem trgu 8000 evrov in na Cankarjevem nabrežju 13.000 evrov za eno hišico. Tudi v to ceno davek ni vključen, vsak najemnik pa bo moral doplačati še 1500 evrov za priključek in elektriko.

Delovni čas prazničnega sejma bo sicer za sejemske hišice od 10. do 22. ure, za gostinske pa do polnoči. Izjema bo seveda silvestrovo, ko bodo velike gostinske hišice delale do tretje ure zjutraj. Petra Stušek iz odseka za odnose z javnostjo Turizma Ljubljana je, kar se tiče finančne plati prazničnega sejma, povedala, da po pokritju vseh stroškov imajo ponavadi presežek prihodkov nad odhodki, le-tega pa vedno usmerijo v program v okviru projekta December v Ljubljani: »Letos bo pozitivna razlika usmerjena v pokrivanje stroškov dodatnega programa na Novem trgu v neposredni bližini Brega, kjer bo sejemskih hišic največ hišic. Tam postavljamo oder in glasbeni program, ki bo potekal od sredine decembra do konca leta.«