Najnižja pokojninska osnova 758, najvišja 3034 evrov

Najnižja pokojnina znaša od začetka letošnjega leta 197 evrov.

Objavljeno
28. maj 2013 13.46
Ljubljana 04.08.2012 - Upokojenci.foto:Blaz Samec/DELO
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Najnižja pokojninska osnova za tiste pokojnine, ki so uveljavljene letos, znaša 758 evrov, najvišja pokojninska osnova pa 3034 evrov, je na današnji seji sklenil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Najnižja pokojnina znaša od začetka letošnjega leta 197 evrov, so sklenili.

»Na videz sta omenjeni številki o najnižji in najvišji pokojninski osnovi visoki, a samo na videz, saj novi pokojninski zakon spreminja vrednotenje pokojninske dobe. Vendar so zneski primerljivi s prejšnjo ureditvijo,« je na seji, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, poudaril namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj.

Po njegovem pojasnilu omenjena najnižja pokojninska osnova pomeni, da pokojnina moškega s 40 leti pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, znaša 434 evrov. »Ženske pa so po zakonu v nekoliko ugodnejšem položaju, ker je odmerni odstotek pri njih višji, tako da imajo za skoraj 40 evrov višjo pokojnino od moškega,« je povedal.

V skladu s pokojninsko reformo se po njegovih besedah najnižja pokojninska osnova določi od 1. januarja posameznega koledarskega leta v višini 76,5 odstotka povprečne mesečne plače, izplačane v preteklem letu, a zmanjšane za davke in prispevke. Najvišja pokojninska osnova pa je štirikratnik najnižje pokojninske osnove.

Del vdovske pokojnine za pravico, uveljavljeno letos, znaša od 1. januarja največ 89 evrov, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1737 evrov, je še sklenil svet zavoda.