Najnižje plačani v javnem sektorju ustanavljajo sindikat

Gre za strokovno-tehnične delavce, ki jih je v različnih panogah zaposlenih več kot 40.000, a jih sedaj nihče ne zastopa.

Objavljeno
20. junij 2015 13.15
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − V okviru Konfederacije slovenskih sindikatov, ki jo vodi sindikalist Gvido Novak, zaposleni v plačni skupini J javnega sektorja ustavljajo svoj sindikat, piše Slovenska tiskovna agencija. Gre za strokovno-tehnične delavce, ki jih je v različnih panogah zaposlenih več kot 40.000, a jih sedaj nihče ne zastopa, je za STA pojasnil Novak. Ustanovno srečanje bo konec meseca.

Kot je pojasnil Novak, ki se zavzema za odpravo anomalij v plačnem sistemu, so težave tudi drugje, a največje so v plačni skupini J. Vanjo sicer sodi približno četrtina zaposlenih v javnem sektorju.

Teh zaposlenih po Novakovih besedah zdaj nihče ne zastopa in niso nikjer združeni, tudi kolektivne pogodbe ne morejo skleniti, piše STA. V okviru Konfederacije slovenskih sindikatov jim tako pomagajo ustanoviti sindikat, da bodo lahko zastopani. Sindikat bo združeval vse zaposlene iz plačne skupine J v javnem sektorju, saj z organiziranostjo po poklicih tudi teoretično ne bi mogli doseči reprezentativnosti, je pojasnil.

V sindikatu bodo tako po njegovih navedbah organizirani po sekcijah hišnikov, čistilk, računovodij, poslovnih sekretarjev, tajnic in drugih. Ustanovni sestanek bo 30. junija, ko bodo izvolili tudi vodstvo sindikata, je še napovedal Novak.

V Konfederaciji slovenskih sindikatov sicer ustanavljajo tudi pogajalsko skupino za pogajanja v javnem sektorju, dodaja STA. To bo poleg Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki ji predseduje Branimir Štrukelj, in pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, tretja tovrstna pogajalska skupina. Kot je napovedal Novak, sicer predsednik Sindikata vojakov Slovenije, jo bodo ustanovili takoj, ko prejmejo odločbo o reprezentativnosti konfederacije, za katero izpolnjujejo pogoje in so že podali vlogo.

»Potem verjetno marsikaj, kar je do zdaj šlo z lahkoto mimo, ne bo šlo, ker tega ne bomo dovolili,« meni Novak, ki je nekoliko kritičen do delovanja drugih sindikalnih organizacij.

Med drugim se pri odpravi anomalij Novak zavzema za novo ovrednotenje delovnih mest v plačni skupini J, dodaja STA. Tudi na ministrstvu za javno upravo se težav zavedajo in nameravajo problematiko urediti, kar je razvidno tudi iz izhodišč za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o izboljšavah plačnega sistema, odpravi anomalij in politiki plač v letih 2016-2020, ki jih je vlada sprejela na sredini seji.

V izhodiščih pojasnjujejo, da se na delovnih mestih plačne skupine J opravljajo univerzalne naloge, ki so ne glede na dejavnost, v kateri se opravljajo, vsebinsko enake oziroma primerljive v celotnem javnem sektorju. Toda sedanje uvrstitve teh delovnih mest se po posameznih aktih, s katerimi se delovna mesta uvrščajo v plačne razrede, in po posameznih dejavnostih javnega sektorja razlikujejo. V tej zvezi bi bilo smiselno pripraviti skupen nabor delovnih mest plačne skupine J, združiti vsa primerljiva delovna mesta in uvesti enotno uvrstitev delovnih mest glede na primerljivost po vsebini in zahtevnosti nalog, menijo na ministrstvu.