Najstarejši vaški vrtec ostal brez otrok

Občina zaprla oddelek v Gresovčaku: Ravnateljica kliče na pomoč krajevno skupnost, občina pravi, da zaprtje ni dokončno.

Objavljeno
20. julij 2015 19.04
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljutomer – Ravno na okroglo sedemdeseto obletnico predšolske vzgoje v Ljutomeru vrata zapira najstarejši vrtec na vasi v državi, vrtec v Gresovčaku. Medtem ko bo občina prihodnje leto matičnemu vrtcu zgradila prizidek, so občinski svetniki podprli predlog, da se v prihajajočem šolskem letu oddelek v Gresovčaku ne organizira.

Dislocirana enota ljutomerskega vrtca, ki leži med z vinogradi obdanimi griči, pod njim se razprostira gozdiček s potočkom, na najvišjem hribu proti severu pa se bohoti znameniti železnodverski dvorec, zaposluje dve vzgojiteljici in kuharico. Otroci v najstarejšem državnem vrtcu na vasi so organizirani v eno skupino, v kateri je bilo zadnja leta v povprečju okoli trinajst otrok različnih starosti. »Seveda jih je bilo kakšno leto že manj,« razlaga ravnateljica vrtca Ljutomer Marija Pušenjak, ki to, da vrtec v Gresovčaku zapirajo prav v zadnjem letu njene poklicne kariere, dojema s skoraj solznimi očmi.

Borijo se za vsakega otroka

Starši otrok že razmišljajo o civilni iniciativi proti zaprtju vrtca, Pušenjakova pa apelira na krajevno skupnost, saj pravi, da ji je njen predsednik Marijan Munda obljubil, da ji bo pomagal urediti, da se bo v vrtec vpisalo zadostno število otrok. »Sama ne morem hoditi od hiše do hiše,« pravi Pušenjakova in dodaja, da je v vrtec v Gresovčaku trenutno vpisanih devet otrok, občina pa pravi, da jih je le sedem. Zaradi zaprtja vrtca bodo delo izgubile tri vzgojiteljice, žalostna napoveduje Pušenjakova: »In to tiste najmlajše, ki še nimajo redne zaposlitve. Vzgojiteljice, ki si ustvarjajo domove, družine.«

Na ljutomerski občini pravijo, da se vrtca ne ukinja, ampak se tam »glede na majhno število vpisanih otrok [sedem], ki ne zadostuje za oblikovanje oddelka – za kombinirani oddelek mora biti po normativih vpisanih vsaj deset otrok, v prihajajočem šolskem letu oddelek ne bo organiziral«. V ostalih vrtcih, pravijo z občine, stroški po otroku na mesečni ravni znašajo od 250 do 350 evrov, stroški z enim otrokom v vrtcu v Gresovčak pa 800 evrov na mesec.

Ponovno oblikovanje oddelka v najstarejšem vrtcu na vasi v državi je odvisno od vpisa otrok za šolsko leto 2016/2017, pravijo na občini in dodajajo, da bo dotlej v njegovih prostorih Vrtec Ljutomer lahko izvajal že izvajane (šola v naravi) ali nove projekte. A v to ne verjamejo ne starši ne vzgojiteljice in tudi ravnateljica Pušenjakova ne. Prepričani so, da ko bo vrtec enkrat zaprl vrata, jih bo zaprl za vselej.