Namesto cipljev v mrežah riboni in orade

Ker je v ribarnicah ponudba svežih in domačih rib skromna, bodo danes te ribe kmalu pošle.

Objavljeno
11. april 2013 17.48
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož - Skupina 12 ribičev, ki ima v tej sezoni dovoljenje za izredni ribolov v portoroškem ribolovnem rezervatu, je včeraj zaman metalo mreže za ciplji.

Namesto cipljev pa so zajeli nekaj čez 400 kilogramov ribonov in orade. Ker je v ribarnicah ponudba svežih in domačih rib skromna, bodo danes te ribe kmalu pošle, njihova cena pa v povprečju 14 do 18 evrov za kilogram in zaslužek podoben kot bi nalovili več kot tono cipljev.

Fabio Steffe, ki je vodil izlov, je povedal, da bodo do konca aprila skušali vsaj še enkrat srečo. Potem pa bodo verjetno morali premisliti, ali je sistem, ki so si ga zastavili to sezono, res primeren, saj so tradicionalen čas izlova od decembra do konca marca zamenjali tako, da so začeli že novembra, januarja in februarja prekinili in smeli nadaljevati marca in aprila. Stari ribiči, ki obvladujejo ribolov v Piranskem zalivu, pravijo, da je to nesmisel.

Ribiči z izrednimi dovoljenji pa se izgovarjajo na večje jate delfinov in tunov, ki naj bi jim letos pregnali dobršen del jat.