Namesto trgovskih polic v Kisovcu − mala elektrarna EVJ

Zametek ogrevalnega centra za več sto gospodinjstev Kisovca; iz sekancev zasavskih iglavcev 90 kilovatov električne in 220 kilovatov toplotne energije.

Objavljeno
21. november 2014 12.07
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Tačas ko država v Trbovljah zapira 125-megavatno termoelektrarno, v Kisovcu podjetnik Janez Vidmar že trži električno in toplotno energijo iz pravkar postavljene 220-kilovatne elektrarne na lesno biomaso iz zasavskih gozdov. Investicija v prvi tovrstni objekt v Zasavju in tretji v državi je vredna 800.000 evrov, povrnila se bo v dobrih dvanajstih letih in je le zametek središča za ogrevanje Kisovca.

Ideja o lastni elektrarni v obrtni coni v Kisovcu, kjer je tudi sedež družbe EVJ Elektroprom v lasti podjetnika Vidmarja, ima dolgo brado, saj EVJ po Sloveniji že upravlja deset kotlovnic na lesno biomaso in dve kogeneraciji na zemeljski plin. Za elektrarno je s pomočjo občine Zagorje in ob posluhu države, pa celo Arsa, od idejnih projektov do izvedbe potreboval le neverjetne tri mesece. Ker je ocenil, da bi bila še ena trgovina preveliko tveganje, je že zgrajenemu objektu spremenil namembnost v − elektrarno.

Janez Vidmar bi rad investicijo v Kisovcu nadgradil z več kot dva milijona evrov vredno drugo fazo v osem kogeneracijskih enot in v toplovod, kar naj bi bilo nared že do kurilne sezone 2015/2016. A vlaganja so odvisna od razpisa državnih subvencij za prodajo elektrike. Pričakovali so ga že oktobra, na državi pa še zadj ne vedo, kdaj razpis bo. Vidmar napoveduje, da bo Kisovcu ponudil toplotno energijo iz elektrarne po najmanj desetino nižjih cenah od teh, ki veljajo za lahko kurilno olje, na katero se ogreva več sto kisovških gospodinjstev ali 90 odstotkov vseh.

Elektrarna v Kisovcu daje ob dnevni porabi dvanajstih kubičnih metrov sekancev iz iglavcev 90 kilovatov električne in 220 kilovatov toplotne energije, ki jo zdaj uporabljajo za ogrevanje trgovskega centra v lasti EVJ in za sušenje sekancev. Elektriko, ki zadošča vsaj za porabo v petdesetih gospodinjstvih, oddajajo v omrežje. Tomaž Trotovšek in Tomaž Kralj iz EVJ naštevata »statusne« prednosti elektrarne pred kogeneracijo: »Elektrarna omogoča 15-letni odkup elektrike za višjo ceno. Kogeneracija predpisuje do 4000 ur obratovanja, sprotno porabo in desetletni odkup energije.«

Proizvodnja je zaradi sodobne tehnologije in postopka pirolize ekološko neoporečna, zagotavlja Janez Vidmar: »Edini izpust je izpuh motorja.« V postopku iz sekancev pri 500 stopinjah Celzija pridobivajo lesni plin, ki ga očistijo prašnih delcev. Prav zaradi tega so degradirana območja, čezmerno onesnažena s prašnimi delci iz individualnih gospodinjstev − med njimi je Zasavje na prvem mestu −, idealna tržna niša. »Ne nameravam se ustaviti pri kisovški elektrarni,« zagotavlja Vidmar, ki z lesno biomaso iz listavcev oskrbuje tudi zagorsko mestno kotlovnico.
Na elektrarno EVJ je posredno in neposredno vezanih pet delovnih mest: poleg dveh zaposlenih v EVJ imajo zaslužek od lesnih odpadkov tudi kmetje od Polšnika do Radeč in kooperanti.