Naprodaj zarubljena oprema Cafe Teatra

Banka od Bojana Salomona zahteva 1,234 milijona evrov, hiša na obali pa še čaka na dražbo.

Objavljeno
22. oktober 2015 23.43
Piranski mandra spet v funkciji
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Banka Koper se bo morala potruditi, če bo hotela priti do denarja, ki ga je posodila Bojanu Salomonu. V torek bo izvršitelj prodajal opremo znanega piranskega lokala Cafe Teater, stečajnik pa še ni objavil datuma dražbe Salomonovega osebnega premoženja.

Zaradi dolgov je piranski gostinec že pred meseci objavil osebni stečaj, v katerem samo ločitvenim upnikom dolguje 1,261 milijona evrov, od tega največ Banki Koper (1,234 milijona), Porsche Autu 17.550 in finančni upravi 9000 evrov.

V torek bo izvršitelj Franko Slavec na zahtevo Banke Koper prodajal opremo najbolj znanega in razvpitega piranskega lokala Cafe Teater. Lokal je mesec dni zaprt, saj je izvršitelj najemniku Bojanu Salomonu zarubil opremo. Na seznamu prijavljenih terjatev osebnega stečaja, ki ga vodi upravitelj Miroslav Jakša, še ni zapisanih približno 11.000 evrov, ki jih dolguje Avditoriju Portorož in so nastali po objavi osebnega stečaja v zadnjih mesecih najema piranskega lokala Cafe Teater.

Avditorij išče najemnika

Avditorij Portorož je Salomonu najemno pogodbo odpovedal dva meseca pred iztekom. Kot nam je povedal v. d. direktorja Avditorija Robert Mahnič, je ostal Salomon Avditoriju dolžan za tri mesece najemnine, ki je znašala 3640 evrov na mesec. Poleg tega zneska je še nekaj sto evrov najemnine plačeval občini za najem precejšnjega dela javne površine med lokalom in piransko plažo. Mahnič je povedal, da je lokal občinska last, vendar ga upravlja Avditorij, ker pa je lokal na najbolj zanimivi točki na Obali, je pomemben vir Avditorijevega prihodka.

Med prijavljenimi terjatvami je tudi zahtevek Salomonove žene Petre Salomon Ofentavšek, ki pa jo je stečajni upravitelj prerekal. Višina ženinega zahtevka ni razvidna, sklicuje pa se na pravice iz zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Salomon je imel s poslovanjem lokala Cafe Teater že dlje časa težave in prav malo je manjkalo, da bi mu opremo rubili in pogodbo prekinili že pred dvema letoma, a je potem Avditoriju le poravnal najemnino in si pri občinski upravi izposloval možnost nadaljnjega najemništva. In to kljub številnim pripombam Pirančanov, ki Salomona nimajo preveč v čislih, ker se je v preteklosti zapletel v nekaj fizičnih obračunavanj in bil zato tudi zaporno kaznovan pa tudi zaradi glasne glasbe iz Cafe Teatra.

Spor je nastal tudi pri najemu kavarne Galerija, ki jo upravljajo Obalne galerije, te so mu najemništvo odpovedale že pred leti. Bojan Salomon trdi, da ga je občina s prekinitvijo oškodovala za vlaganja v višini približno 450.000 evrov, in na ta račun pričakuje, da se bo z njo dogovoril za nadaljevanje najema Cafe Teatra še pred razpisom za novega najemnika.

Razpis bodo objavili prihodnji teden in v približno mesecu dni izbrali novega najemnika. Tako bi lahko lokal ponovno odprl vrata do novoletnih praznikov. »Prednost bo imel ponudnik z najugodnejšo ponudbo. Glavno besedo bodo imele številke in jamstva, verjetno tudi vsebina. Glede na veliko povpraševanj ne bo težav z oddajo. Prizadevali si bomo za vsaj tolikšno najemnino,« je dejal Mahnič, ki je zavrnil možnost, da bodo na izbiro najemnika vplivali občinski uradniki.

Hiša za 820.000 evrov

Stečajni upravitelj še ni objavil javne dražbe za Salomonovo premoženje. S spletne strani Banke Koper smo lahko razbrali, da bo naprodaj Salomonova zasebna hiša z družinskim stanovanjem in šestimi turističnimi apartmaji v izmeri 282 kvadratnih metrov na Dantejevi 31 v neposredni bližini piranske zapornice. Cenilec je hišo, ki je od morja oddaljena le 20 metrov, ovrednotil na 820.000 evrov. Prodajal bo še dva Salomonova poslovna lokala: znano gostišče Casa Nostromo v Tomšičevi ulici po izklicni ceni 256.000 evrov in trgovski lokal Blanc du Nil na Cankarjevem nabrežju po izklicni ceni 51.000 evrov. Če bodo na dražbi dosegli samo izklicne cene, to ne bo zadoščalo za povrnitev vseh priznanih terjatev, niti tistih, ki so zavarovane s hipoteko.