Navdihnil ju je pokol v ameriški šoli Columbine

Napadalca, ki sta si po streljanju v šoli v kraju Suzano sodila sama, sta bila nekdanja učenca šole. Ubila sta osem ljudi, med njimi pet najstnikov.
Fotografija: Žalna slovesnost po strelskem pohodu na šoli Raul Brasil. FOTO Nelson Almeida/AFP
Odpri galerijo
Žalna slovesnost po strelskem pohodu na šoli Raul Brasil. FOTO Nelson Almeida/AFP

São Paulo – Policija je napadalca, ki sta včeraj vdrla v šolo v kraju Suzano nedaleč od São Paula, identificirala kot nekdanja učenca šole. Glavni organizator in vodja pokola je bil 17-letni Guilherme Taucci Monteiro, njegov sostorilec pa 25-letni Luiz Henrique de Castro. »Napad sta načrtovala več kot leto dni, upala sta, da bo pritegnil več pozornosti kot pokol na [ameriški srednji šoli] Columbine,« je za Reuters povedal neimenovani preiskovalec napada.



Oborožena s strelnim orožjem, noži in sekirami sta ubila skupno osmih ljudi. Prva žrtev je bil stric enega od napadalcev, ki sta mu ukradla avtomobil. V šolo, ki jo obiskuje okoli 1600 učencev, starih med 11 in 16 let, sta vstopila v dopoldanskih urah. Ubila sta pet najstnikov, starih med 15 in 17 let, ter dva zaposlena na šoli. Po napadu sta si sodila sama.

Napadalca sta ubila osem ljudi, nato sta si sodila sama. FOTO: Nelson Almeida/AFP
Napadalca sta ubila osem ljudi, nato sta si sodila sama. FOTO: Nelson Almeida/AFP


Strelski pohodi v brazilskih šolah niso pogosti, kljub temu da država velja za eno bolj nevarnih na svetu. Leta 2017 je bilo v državi umorjenih skoraj 64.000 ljudi, kar je tri odstotke več kot leto prej. Med žrtvami prevladujejo moški, stari med 15 in 29 let. Naraščanje nasilja je bila tako tudi ena pomembnejših tem lanskega predvolilnega dogajanja. Predsednik Jair Bolsonaro je pred volitvami obljubljal krepitev policijskih vrst in lažji dostop do orožja z veliko bolj ohlapno zakonodajo, ki ureja to področje. Svoje napovedi je začel uresničevati takoj po januarskem imenovanju, ko je izdal odlok, s katerim je po novem lažje uradno kupiti strelno orožje.

Strelski pohodi v brazilskih šolah niso pogosti, kljub temu da država velja za eno bolj nevarnih na svetu. FOTO: Nelson Almeida/AFP
Strelski pohodi v brazilskih šolah niso pogosti, kljub temu da država velja za eno bolj nevarnih na svetu. FOTO: Nelson Almeida/AFP


Včerajšnji strelski napad na šolo je razpravo o dostopu do orožja – do tega je kljub uradnim omejitvam razmeroma preprosto priti na črnem trgu – še dodatno razvnel. Medtem ko del politike podpira predsednikovo stališče, da lažji dostop do orožja prinaša tudi večjo varnost – oboroženi učitelji naj bi tako lažje zaščitili svoje učence –, je druga stran prepričana, da se bo število umorov s tem le še povišalo.

Preberite še:

Komentarji: