NeDelovih sedem o prostovoljstvu

NeDelovih sedem smo tokrat vprašali, na katerem področju bi se angažirali kot prostovoljci.

Objavljeno
27. oktober 2013 11.26
PANORAMA
R. N., NeDelo
R. N., NeDelo

Jure Aprih, publicist

Pater Marko, ki je bil rajnkega papeža zaupnik, mi je pred časom priznal, da pekla ni. In ker nebesa, vsaj po krščanski projekciji, tudi niso pretirano privlačna, se dobrodelnost kot naložba v posmrtni blagor očitno ne splača.

Načelno gledano je reševanje eksistenčnih težav soljudi s karitativno dejavnostjo državljanov seveda še en poraz države, ki ji plačujemo davke, da bi uresničevala svojo ustavno socialno odgovornost. A principi ne pomagajo, in tudi krste so brez žepov, pravijo Bohinjci. Če ne živiš poslanstva kot Tomo Križnar, Manca Košir ali Pedro Opeka, moraš s svojo vestjo opraviti sam, pa čeprav le kot eden od staršev, boter, prijatelj, kar koli. Imaš samo tisto, kar daš, vedo Gruzinci.

Igor E. Bergant, novinar

Prostovoljstvo je plemenita vrednota za vse čase. Kadar utegnem, pomagam z vodenjem dobrodelnih ali nekomercialnih javnih prireditev. Predstavljam si, da bi to počel tudi v prihodnje. Kot prostovoljca pa se vidim tudi na delavnicah za učenje javnega nastopanja in sodobnega komuniciranja, vključno s pisnim, za deprivilegirane skupine. Ne gre za usodno stvar, a lahko precej pomaga pri bolj samozavestnem predstavljanju svojega položaja in s tem uveljavljanju svojih pravic. Pa tudi nasploh je naša kultura javnega nastopanja na precej nizki ravni. Nekoč, ko bom (še) starejši, bi kot prostovoljec lahko učil Slovence tuje jezike in tujce slovenščino.

Karel Geržan, duhovnik

Najraje bi bil prostovoljec tistim, ki so prepričani, da tega ne potrebujejo. Zakaj bi se šli samo prostovoljne reševalce nemočnih; zakaj ne bi raje pomagali k uvidom tistim, ki jih s svojimi ravnanji utapljajo? Pomagati jim, da izkusijo posledice svojih dejanj. Zato bi za brezčutne oblastnike vseh vrst prostovoljno organiziral – ne seminarje v elitnih hotelih – ampak bi jih za nedoločen čas izpostavil v okoliščine, ki jih s svojimi odločitvami povzročajo najšibkejšim členom družbe. Po metodi doživljajske pedagogike bi jim bilo dano v polnosti izkusiti posledice svojega gospodovanja – če ravnajo dobro, naj jim bo dobro; če slabo, naj jih pošteno pekli, dokler ne dozorijo v odločitvah, ki bodo v blagor nemočnim.

Dragan Petrovec, kriminolog

Rad bi bil (seveda neplačani) napovedovalec vremena. Tistega, ki bi Kranjcem razjasnilo nebo. Že kakšnih dvajset let se amatersko ukvarjam s tem. Dosegel sem takšno stopnjo zmotljivosti kakor le malokdo. Skoraj vsako leto vidim na obzorju svetlobo in obet topline. Tisto, kar pa v resnici prihaja nad nas, je ena sama huda ura. V zadnjem času nosi celo evropsko zastavo, nekakšno trobojnico. Ljudje, ki bi mi prisluhnili, bi kmalu natančno vedeli, da jim je pričakovati prav nasprotno od moje napovedi. Tako bi bili vsi zadovoljni z menoj, jaz pa bi se po dolgem času čutil vsaj malo družbeno koristnega.

Dušan Jovanović, režiser

Dvakrat sem se trudil v mladinskih delovnih brigadah. Prijateljem sem pomagal graditi stanovanjske in počitniske objekte. Kopal sem greznice in polagal strehe. Sosedom sem pomagal pobirati krompir in jabolka. Enkrat sem se udeležil čistilne akcije Očistimo Slovenijo. Čuval sem pse in otroke. Predaval sem in nastopal na šolah. Vodil sem gledališke delavnice. Objavljal sem članke, sodeloval na okroglih mizah in konferencah, vse brez nadomestila. Pol življenja sem preživel kot prostovoljec. Zdaj čakajo name vnuki.

Luka Novak, publicist in pisatelj

Izraz prostovoljec se mi ne zdi posrečen, saj ne nazadnje vse, v kar nismo prisiljeni, delamo prostovoljno. Gotovo pa bi se angažiral v primeru naravnih nesreč in vojn, saj je to ena temeljnih človekovih dolžnosti. Cenim tudi vse prostovoljce. Takšna praksa je ustaljena po sodiščih marsikje po svetu, dobrodošla pa je v vseh panogah, saj si tako mladi pridobivajo izkušnje. Nasploh je dobro, da včasih kaj storimo pro bono, gratis, v smislu gratie, milosti, ki ne zahteva nobenega plačila ali povračila in je v etičnem pomenu brezmejna, saj je ne omejuje nobena materialna spona. Kljub temu pa sem pred desetletji, ko sem prostovoljno daroval kri, v zameno dobil skrajšanje vojske, ki ni bila prav nič prostovoljna.

Mateja Kožuh Novak, zagovornica pravic starejših

Prostovoljka sem že petindvajset let. Začela sem na področju promocije zdravja, veliko let pa delam na področju medsebojne pomoči starejših.