Nekatere pokojnine bodo višje

Plače, ki so bile vplačane za delnice, bodo morali všteti v pokojninsko osnovo.

Objavljeno
08. maj 2015 23.19
Slovenija, Ljubljana, 29.Junij2012, ZPIZ. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – Ustavno sodišče je odločilo: ker pri lastninjenju v obdobju 90. letih za dele plač, porabljenih za nakupe delnic v notranjih odkupih, niso bili obračunani pokojninski prispevki, ta del ni bil vštet v pokojninsko osnovo. To je protiustavno, zato mora Zpiz to napako popraviti.

Kako razsežen je ta problem, še ni mogoče bolj jasno opredeliti, vsekakor pa bodo v ponedeljek na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) natančneje pojasnili, kako se bodo ponovno odmerjale pokojnine za verjetno kar nekaj tisoč ljudi, ki so v 90. letih sodelovali pri notranjih odkupih podjetij tudi s svojimi plačami. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je bil zakon ZPIZ-1 v neskladju z ustavo, ker za te dele plač niso bili obračunani pokojninski prispevki, zato bo Zpiz zdaj napako popravil. Na seznamu, ki je objavljen na spletni strani Zpiza, je že 40 podjetij.

Ustavno sodišče je z odločilo, da »mora Zpiz v roku 60 dni po objavi te odločbe (30. aprila 2015 v uradnem listu) ponovno odmeriti pokojnino zavarovancem oziroma uživalcem pokojnine, za katere je v postopkih revizije ugotovil, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, pa ta del ni bil vštet zaradi protiustavne četrte alineje 46. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1)«.

Posebni obrazci na spletu

Na Zpizu so za ponedeljek napovedali tiskovno konferenco, kjer bodo poskušali odgovoriti na še odprta vprašanja: na primer, kako se bodo ti ponovni izračuni pokojnin ponovno odmerili za ljudi, ki so se v vmesnem času že upokojili ali pa celo umrli in njihove pokojnine uživajo ali vdove ali drugi sorodniki. Zavarovanci oziroma uživalci pokojnine, ki so bili zaposleni v podjetjih, kjer revizija še ni bila opravljena, pa lahko vložijo zahtevo, na podlagi katere se bo v postopku revizije ugotovilo, ali so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Na spletni strani Zpiza so objavljeni za ta namen tudi posebni obrazci.

Kakor pravijo na Zpizu, bo pri ponovni odmeri pokojnine, ki bo višja od sedanje, razliko pokril Zpiz. A od tam hkrati tudi odgovarjajo, da seveda ni nujno, da bodo pokojnine zaradi teh popravkov višje. Na Zpizu se ukvarjajo s tem precej obsežnim problemom, ki je nastal po odločitvi ustavnega sodišča, ki je tako razsodilo v postopku Cvetke Jagodič, nekdanje uslužbenke Intereurope. Zanjo in podobne primere, ki so izpodbijali opisano stanje, se bo ponovno odmerjena pokojnina izplačevala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, za druge, ki bodo vložili zahtevo za revizijo, pa predvidoma od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve na Zpiz. Jasno je, da mora zavod po uradni dolžnosti vsem, ki so bili zaposleni v podjetjih, kjer je bila revizija že opravljena in so s plačami sodelovali pri lastninjenju, ponovno odmeriti pokojnino.

Vprašanja, kako se bodo konkretno ti izračuni upoštevali in kako visoki bodo, so še, kakor je razumeti, odprta kakor tudi odgovori, za koliko podjetij gre in za približno kakšne vsote, ki jih bo moral Zpiz upoštevati pri teh korekcijah ponovno izračunanih pokojnin. Zdaj finančni učinki še niso znani, a domnevamo, da verjetno tudi na seznamu ne bo ostalo le 40 podjetij.