Zaradi razmočenost težave s plazovi

Poplavljajo vodotoki v Pomurju, Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Drava in Dravinja v spodnjem toku.

Objavljeno
31. marec 2013 18.16
Posodobljeno
31. marec 2013 18.16
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Zaradi razmočenosti terena se je danes po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju pa cela naselja, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zemeljski plaz je nekaj po 8. uri zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. Med drugim se je dopoldne tudi usul zemeljski plaz na cesto Kalce−Veliki Trn v občini Krško in na cesto Podvelka−Ribnica na Pohorju, popoldne nekaj pred 16. uro pa na cesto Pišenbreg−Dednja vas v občini Brežice.

Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja, tako Gomilico v občini Turnišče in naselje Radmožanci v občini Lendava.

Podtalna voda je zalila tudi več kleti, tako med drugim v Pomurju in Prekmurju ter na Štajerskem, v Koritnem v občini Bled, v Škofji Loki, v Ivančni Gorici in na Brezovici pri Ljubljani.

Narasla Ščavnica je nekaj po 9. uri ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci so zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do objekta.

V Miklavžu v občini Ormož je voda iz bližnjega potoka ob 7. uri zalila gasilski dom, zaledna voda je nekaj pred 11. uro poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci v občini Murska Sobota, podtalna voda v Veliki Loki v občini Trebnje pa je dopoldne zalila kletne prostore železniške postaje.

Reke bodo ponoči še zmerno naraščale

Reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo danes ponoči še zmerno naraščale, so napovedali. Ljubljanica bo v Mostah dosegla pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško−Kostanjevica na Krki pri Malencah še vedno popolna zapora, navaja Prometno-informacijski center za državne ceste na svoji spletni strani.

Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo zadržale še v prvih dneh prihodnjega tedna, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko povečale.

Znova so spomnili tudi, da bo ob slovenski obali drevi povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in eno uro lahko morje na mareografski postaji v Kopru preseže 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.