Oglobljeni zaradi nenošenja maske bi domnevno lahko zahtevali vračilo

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Država mora biti s svojimi predpisi pri kaznovanju državljanov natančna, je izpostavilo sodišče. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Država mora biti s svojimi predpisi pri kaznovanju državljanov natančna, je izpostavilo sodišče. FOTO: Jure Eržen/Delo



20.20 Sodišče ustavilo postopek zaradi nenošenja maske, oglobljenim domnevno pripada vračilo

Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na družbenih omrežjih. Država mora biti s svojimi predpisi pri kaznovanju državljanov natančna, je izpostavilo sodišče v sodbi, ki je že pravnomočna. V primeru omenjenega moškega je vlada nošenje maske povezovala z omejitvami gibanja, samih kršitev pravil o uporabi mask pa ni opredelila kot prekršek, je ugotovilo sodišče. Po poročanju Televizije Slovenije ustavni pravnik Andraž Teršek na družbenem omrežju navaja, da vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe.

19.05 Francija sprošča omejitve

Potem ko je Francoze zaradi tretjega vala epidemije novega koronavirusa konec marca doletelo tretje zaprtje celotne države, so se tam minuli ponedeljek po treh tednih znova odprle osnovne šole, danes pa še srednje. Odpravljena je bila tudi omejitev gibanja na deset kilometrov od doma. Čez dva tedna naj bi sledila nadaljnja sproščanja. Francozi smejo tako po dobrem mesecu dni od danes znova prosto - brez posebnih dovolilnic in utemeljenega razloga - potovati po državi in niso več omejeni na območje desetih kilometrov od doma. V šolske klopi so se zdaj vrnili bolj ali manj vsi učenci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V drugem največjem evrskem gospodarstvu trenutno beležijo po okoli 25.000 novih okužb dnevno. Število covidnih bolnikov na intenzivni negi se je zmanjšalo na 5600, v bolnišnicah jih je sicer okoli 29.000. Število smrti zaradi covida-19 je v Franciji okoli 105.000. Z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 24 odstotkov prebivalstva.

18. 25 Testi iz Srbije in Turčije veljavni le na letališču

Vlada je danes na dopisni seji sklenila, da se za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu priznavajo tudi negativni rezultati PCR testa, če so bili izdani v Srbiji in Turčiji. Vendar pa bodo testi iz Srbije in Turčije priznani kot veljavni le v primeru prihoda na letališče, ne pa tudi na ostalih mejnih prehodih. 

Testi iz Srbije in Turčije so veljavni le na letališču. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Testi iz Srbije in Turčije so veljavni le na letališču. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


18.05 Cepivo ostaja neporabljeno, NIJZ 100.000 odmerkov še ni razdelil cepilnim centrom

V Sloveniji, kamor bo te dni dobavljenih 70.560 odmerkov cepiva, se začenja cepljenje starejših od 50 let in zaposlenih v kritični infrastrukturi. Ob podatku o precej odmerkih neporabljenega cepiva na NIJZ pojasnjujejo, da je to tudi posledica tega, da več 100.000 odmerkov, ki so jih prejeli v zadnjih dneh, še ni bilo razdeljenih cepilnim centrom. 

Ta teden cepijo tudi ostale prednostne skupine skladno s cepilno strategijo, vključno z zaposlenimi pri upravljavcih kritične infrastrukture. Kot so danes sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana, naj se upravljavci kritične infrastrukture iz osrednjeslovenske statistične regije za izvedbo cepljenja dogovorijo s cepilnim centrom obrambnega ministrstva. Po zadnjih dobavah in naročilih cepilnih centrov ima NIJZ na zalogi še 76.000 odmerkov cepiva AstraZeneca in 10.600 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, so sporočili z NIJZ. 

Neporabljeno cepoivo v državi se kopiči. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Neporabljeno cepoivo v državi se kopiči. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.30 Danska prenehala uporabljati cepivo Johnson & Johnson

Danska vlada se je odločila, da cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson črta iz svojega programa cepljenja, danes poroča več danskih medijev. Cepivu se odpovedujejo iz istega razloga, kot so se pred tem že cepivu proizvajalca AstraZeneca - ker naj bi, v sicer zelo redkih primerih, vodilo v nastanek nevarnih krvnih strdkov. Danski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, se pri poročanju o odpovedi cepivu Johnson& Johnson, znanemu tudi po imenu Janssen, sklicujejo na sestanek danskega ministra za zdravje Magnusa Heunickeja s predstavniki strank.

15.15 Ema obravnava cepivo za otroke

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes začela obravnavati prošnjo podjetij Pfizer in Biontech, da njuno cepivo proti covidu-19 odobri še za otroke, stare med 12 in 15 let. Kot so danes sporočili iz Eme, je rezultate analize podatkov mogoče pričakovati junija. Podjetji Pfizer in Biontech sta pri Emi v petek vložili prošnjo, da dovoljenje za pogojno uporabo njunega cepiva razširi na mladostnike, stare med 12 in 15 let. Agencija je sporočila, da je njen odbor za varnost zdravil (CHMP) začel pospešeno obravnavo podatkov, ki sta ju posredovali podjetji. Med temi so tudi rezultati velike klinične študije, ki vključuje tudi mladostnike od 12. leta starosti in še poteka.

14.22 Covax sklenil dogovor o nakupu 500 milijonov odmerkov cepiva Moderne

Mednarodna pobuda Covax za pravično razdelitev cepiva proti novemu koronavirusu je podpisala dogovor o nakupu 500 milijonov odmerkov cepiva s proizvajalcem cepiv Moderna, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moderna naj bi začela dobavljati cepivo za Covax v zadnjem četrtletju 2021, do konca leta pa bo na voljo 34 milijonov odmerkov. Preostalih 466 milijonov dogovorjenih odmerkov cepiva Moderna bo sledilo leta 2022. Shema Covax je bila doslej močno odvisna od cepiva AstraZenece, katerega proizvodnja je zamujala. Cilj sheme je do konca leta razdeliti dovolj odmerkov za cepljenje do 27 odstotkov prebivalstva na 92 najrevnejših ozemljih, ki sodelujejo v programu. Covax je do zdaj zagotovil 49 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu po svetu.

12.26 Komisija predlaga omilitev omejitev potovanj iz tretjih držav v EU za cepljene osebe

Evropska komisija je danes predlagala omilitev trenutnih omejitev, ki veljajo za nenujna potovanja iz tretjih držav, za cepljene proti covidu-19. Pri tem predlaga tudi tako imenovano zasilno zavoro, ki bi omogočila prepoved potovanj iz tretjih držav s skrb vzbujajočimi različicami novega koronavirusa.

»Komisija predlaga možnost vstopa v EU iz nenujnih razlogov ne samo za vse osebe, ki prihajajo iz držav z dobro epidemiološko sliko, ampak tudi za ljudi, ki so prejeli zadnji priporočen odmerek v EU odobrenega cepiva,« so zapisali v Bruslju. Cepljeni bi morali biti najmanj 14 dni pred prihodom, so pojasnili. To bi lahko veljalo tudi za cepiva, ki so prejela izredno dovoljenje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V Uniji so trenutno odobrena cepiva Pfizerja, Moderne, AstraZenece in Johnson & Johnsona. WHO pa je poleg tega izredno dovoljenje izdala še za cepivo indijskega inštituta Serum. Kot so pojasnili na komisiji, ta predlog odraža zadnje ugotovitve znanstvenikov, da cepljenje bistveno pripomore k prekinitvi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Kot so pojasnili na komisiji, ta predlog odraža zadnje ugotovitve znanstvenikov, da cepljenje bistveno pripomore k prekinitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters
Kot so pojasnili na komisiji, ta predlog odraža zadnje ugotovitve znanstvenikov, da cepljenje bistveno pripomore k prekinitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters


11.50 Logarjeva opozarja, da novi koronavirus še vedno kroži v populaciji

V zadnjem tednu je bil v Sloveniji porast števila na novo potrjenih okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom prej večji, kar je po oceni vodje posvetovalne skupine za covid-19 in infektologinje Mateje Logar skrb vzbujajoče. Ponovno se je začel povečevati delež pozitivnih PCR-testov, kar pomeni, da je virus še vedno med nami, je dejala Logarjeva. Zato moramo po njenih besedah še vedno upoštevati vsa priporočila za zajezitev širjenja okužbe, da bomo lahko dodatno sproščali ukrepe, je na današnji novinarski konferenci pozvala Logarjeva.



11.15 Koroška regijska bolnišnica ima nov oddelek za bolnike s covidom 

V slovenjgraški bolnišnici so danes odprli covid oddelek, ki so ga uredili v tretjem nadstropju starega kirurškega bloka. S tem so povečali posteljne kapacitete za zdravljenje preostalih pacientov, predvsem na internem oddelku, kjer so se bolniki s covidom-19 zdravili doslej. »Za ureditev oddelka, na katerem bomo lahko zdravili 50 pacientov, smo porabili 27.000 evrov. V bolnišnici se trenutno zdravi šest pacientov s covidom-19 na navadnem oddelku in eden v intenzivni enoti,« je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre in napovedal, da bodo prihodnji mesec odprli še negovalni oddelek in oddelek za paliativo, za katerega potrebujejo še tri zdravnike, deset diplomiranih sester in dvajset zdravstvenih tehnikov. Iščejo jih z razpisi. V prihodnjih tednih bo tudi odločeno, ali bo država bolnišnico širila na obstoječi lokaciji ali kje drugje, a vse kaže, da se bolnišnica ne bo umikala iz mesta. 

Covid oddelek je v Slovenj Gradcu odprl predsednik vlade Janez Janša, ki se je ob tej priložnosti zahvalil zaposlenim v bolnišnici za opravljeno delo. Opozoril je, da epidemija še ni končana, in napovedal, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli predvidoma sredi junija. Ljudi je pozval, naj do takrat dosledno upoštevajo preventivne ukrepe. »Če bomo vsi naredili, kar je v naši moči, je pred nami poletje, najmanj takšno, kot je bilo lansko,« je rekel Janša. 

Novi oddelek za bolnike s covidom-19 je v slovenjgraški bolnišnici odprl predsednik vlade Janez Janša. Direktorju ustanove Janezu Lavretu je obljubil pomoč pri širitvi bolnišnice, najverjetne na obstoječi lokaciji. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Novi oddelek za bolnike s covidom-19 je v slovenjgraški bolnišnici odprl predsednik vlade Janez Janša. Direktorju ustanove Janezu Lavretu je obljubil pomoč pri širitvi bolnišnice, najverjetne na obstoječi lokaciji. FOTO: Mateja Kotnik/Delo


11.02 Nova Zelandija in Cookovi otoki bodo sredi maja vzpostavili potovalni mehurček

Cookovi otoki bodo 17. maja prvič po marcu 2020 odprli meje za potnike iz Nove Zelandije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Potovalni mehurček bo omogočal varno potovanje med državama brez karantene, je danes sporočila predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern. Potovanje s Cookovih otokov na Novo Zelandijo brez obvezne karantene je bilo mogoče že od januarja. Potovalni mehurček je za obe državi »pomemben korak« k okrevanju od koronavirusa, saj kaže uspešen odziv obeh držav na virus, poudarja Ardernova. Poudarila je tudi, da se lahko družine, ki so bile prej ločene, zdaj znova  srečajo, prav tako lahko znova zaživi turizem na otokih.

»Danes začenjamo potovanje, ki vodi k okrevanju, in se vračamo nazaj k poslu. Z najavo potovalnega mehurčka dajemo prebivalcem in podjetjem potreben čas, da se pripravijo na sprejem obiskovalcev na naše obale,« je dejal premier Cookovih otokov Mark Brown.

Potovalni mehurček bo omogočal varno potovanje med Novo Zelandijo in Cookovimi otoki brez karantene, je danes sporočila predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern. FOTO: Marty Melville/AFP
Potovalni mehurček bo omogočal varno potovanje med Novo Zelandijo in Cookovimi otoki brez karantene, je danes sporočila predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern. FOTO: Marty Melville/AFP


10.55 Ministrstvo podaljšalo veljavnosti terminskih vozovnic IJPP

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je s sklepom imetnikom dnevnih, tedenskih, mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) podaljšal veljavnost. Kot so obrazložili na ministrstvu, jih ti namreč zaradi omejitev niso mogli koristiti oziroma so jih koristili v zmanjšanem obsegu.

10.37 Unctad: Pandemija povzročila razcvet spletne prodaje

Pandemija novega koronavirusa je lani pospešila spletno prodajo. Prodaja spletnih trgovin je lani presegla 26.700 milijard dolarjev, oceno Konference ZN za trgovino in razvoj (Unctad) povzema nemška tiskovna agencija DPA. Spletna prodaja je lani predstavljala 19 odstotkov celotne prodaje, medtem ko je predlanskim predstavljala 16 odstotkov. Globalno elektronsko poslovanje se je povečalo za štiri odstotke.

Deset izmed 13 največjih spletnih trgovcev je s Kitajske in iz ZDA. Na vrhu je kitajska Alibaba, tik za njo pa ameriški Amazon. Najvišje uvrščeni spletni trgovec, ki ne prihaja iz teh držav, je kanadski Shopify na petem mestu. Delež prodaje po spletu je lani na Kitajskem in v Južni Koreji predstavljal skoraj četrtino celotne prodaje. V Veliki Britaniji se je povzpel s predlanskih 15,8 odstotka na 23,3 odstotka. V ZDA se je povečal z 11 na 14 odstotkov. Vrednost prodaje ameriških spletnih trgovcev je predstavljala več kot tretjino celotne prodaje. Po ugotovitvah Unctada se je lanskoletni razcvet spletnega poslovanja zgodil ravno v času, ko so države doživljale največje padce gospodarske aktivnosti, odkar se je v štiridesetih letih 20. stoletja začelo vodenje evidenc.

Delež prodaje po spletu je lani na Kitajskem in v Južni Koreji predstavljal skoraj četrtino celotne prodaje. FOTO: Shutterstock
Delež prodaje po spletu je lani na Kitajskem in v Južni Koreji predstavljal skoraj četrtino celotne prodaje. FOTO: Shutterstock


10.20 V nedeljo potrdili 209 novih okužb

V nedeljo so ob 1380 PCR-testih potrdili 209 novih okužb s koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih je znašal 15,1 odstotka. Poleg tega so opravili še 7144 hitrih testov. Trenutno so v državi 9503 aktivni primeri okužbe.



Trenutno je v bolnišnični oskrbi 608 oseb, od tega jih je 147 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so včeraj odpustili 19 oseb, je pa v nedeljo umrlo šest bolnikov s covidom-19, je vlada podatke sporočila prek svojega twitter profila. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 661.

09.05 Cepljenih 427.449 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 427.449 prebivalcev, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. To pomeni, da je prvi odmerek, ki nudi delno zaščito, prejelo 20,35 odstotka prebivalstva. Drugi odmerek, ki nudi zaščito, je prejelo 213.453 prebivalcev. S cepivom Johnson & Johnson, kjer je dovolj en odmerek cepiva, je bilo cepljenih 58 oseb, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. J. T.

07.10 Indija je ponudila cepljenje vseh odraslih

V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili nekoliko nižje število smrtnih žrtev zaradi covida-19, navaja Guardian, in sicer 3417, kar je nekaj manj kot v prejšnjih dneh, iz katerih je rekord 3689 smrtnih žrtev v enem dnevu. Potrdili so 368.147 novih primerov okužb, kar je najmanj v zadnjem tednu, je pa med drugim tudi posledica manjšega števila testiranj. Indija je danes sicer cepivo ponudila vsem odraslim v upanju, da bi lahko malo omilila porast števila okužb in smrtnih žrtev zaradi covida-19. Največjemu svetovnemu proizvajalcu cepiv še vedno primanjkuje kritičnih zalog, kar je posledica zaostale proizvodnje in pomanjkanja surovin. Ti dejavniki so upočasnili uvajanje cepljenja v več zveznih državah. Kot piše Guardian, si lahko le del prebivalstva Indije privošči cene, ki jih zaračunajo zasebne bolnišnice. To pomeni, da bodo države in zvezna vlada odgovorne za imunizacijo 900 milijonov odraslih Indijcev.

image_alt
Globalni epicenter covida-19


Po podatkih sledilcev Univerze Johnsa Hopkinsa je v Indiji skupno 19,57 milijona okužb, potrjenih pa 215.542 smrtnih primerov. 
FOTO: Tauseef Mustafa/AFP
Po podatkih sledilcev Univerze Johnsa Hopkinsa je v Indiji skupno 19,57 milijona okužb, potrjenih pa 215.542 smrtnih primerov.  FOTO: Tauseef Mustafa/AFP


05.00 Nekoliko milejši pogoji pri ponujanju storitev

Od danes so po vsej državi ob pogoju testiranja dovoljene nekatere svetovalne in izobraževalne storitve. V epidemiološko rumenih regijah so začeli veljati milejši pogoji glede števila strank v storitvenih lokalih in trgovinah, poleg tega lahko tudi v nastanitvenih obratih goste postrežejo v notranjih prostorih restavracij. V vseh statističnih regijah so pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice.

image_alt
Zeleno potrdilo za modro poletje


V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) je zdaj tudi za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Strežba je dovoljena le za mizami. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še vedno ni dovoljeno.

Po tistem, ko zaradi spomladanskih počitnic glasbene šole prejšnji teden niso delovale, bodo lahko z današnjim dnem skladno z vladno odločitvijo z 21. aprila vse svoje dejavnosti spet izvajale. FOTO: Jure Eržen/Delo
Po tistem, ko zaradi spomladanskih počitnic glasbene šole prejšnji teden niso delovale, bodo lahko z današnjim dnem skladno z vladno odločitvijo z 21. aprila vse svoje dejavnosti spet izvajale. FOTO: Jure Eržen/Delo


image_alt
Učenje je lahko učinkovito le pri glasbenikih, ki niso začetniki


V teh regijah je v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, po novem dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine oziroma ena stranka na prostor, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Ta milejši pogoj v rumenih regijah že od petka velja za ponujanje kulturnih storitev in kolektivno uresničevanje verske svobode. 

Preberite še:

Komentarji: