Ministrici o mostovih in skupni politiki, prihodnjič morda na nogometno tekmo

Namen obiska nemške zunanje ministrice je krepiti dvostransko sodelovanje ter izmenjati stališča o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.
Fotografija: Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon v centru Roje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon v centru Roje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na obisku v Sloveniji je danes nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Namen obiska, na katerem jo gosti zunanja ministrica Tanja Fajon, je krepiti dvostransko sodelovanje ter izmenjati stališča o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Ministrici sta najprej obiskali Državni logistični center Roje, popoldne pa bosta v Centru Rog v razpravi z naslovom Smo pripravljeni na izzive? Širitev in reforma EU v času svetovnih kriz govorili o izzivih, s katerimi se trenutno spoprijema EU.

Ministrici med drugim zastopata enaka stališča pri podpori Ukrajini in približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Pred mesecem dni je Fajonova v Berlinu sodelovala na konferenci, posvečeni širitvi EU, ki jo je gostila Baerbockova.

Tanja Fajon je v izjavi za javnost pozdravila obisk nemške kolegice in se pri tem zahvalila za solidarnost Nemčije ob avgustovskih poplavah. »To je evropska solidarnost, ki nas močno povezuje. Obe državi sta gospodarsko zelo povezani, trgovinska izmenjava je v porastu in dobra, po številu turistov v Sloveniji je Nemčija tudi v samem vrhu.«

Ministrici Fajon in Baerbock sta pregledali izvajanje slovensko-nemškega strateškega partnerstva, ki sta ga podpisali julija 2022 ob obisku ministrice Tanje Fajon v Berlinu. Dogovorili sta se za okrepitev sodelovanja na področju avtomobilske in vesoljske industrije ter za podporo slovenskega članstva v Evropski vesoljski agenciji, za zavezanost ljubljansko-haaški konvenciji, sodelovanje pri prednostnih temah Slovenije v varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN), podnebni varnosti, s poudarkom na enakosti spolov v konfliktih; boju proti dezinformacijah, partnerstvu z Global Diplomacy Lab; sodelovanju med diplomatskima akademijama ter vzajemni pomoči pri večjih naravnih nesrečah.

Annalena Baerbock je dejala, da je vesela, da je tukaj in da se med Slovenijo in Nemčijo gradijo tudi dejanski mostovi, s čimer je omenila nemško pomoč Sloveniji po avgustovskih poplavah.

Slovenija je okno do držav Zahodnega Balkana

Pogovarjali sta se tudi o širitveni politiki Zahodnega Balkana in odprli debato o tem, kako pripraviti EU, da bo pripravljena na širitev, in kako države Balkana pripraviti, da bodo do konca desetletja pripravljene na vstop. Ministrici bosta drugo leto verjetno skupaj obiskali Bosno in Hercegovino.

»Slovenija je tudi okno do držav Zahodnega Balkana,« je dejala Baerbockova. »Da bo EU imela več kot 30 držav članic in bo tako močnejša, obenem pa bodo močnejše države same.«

Rešitev dveh držav

Tanja Fajon je dejala, da ministrici obsojata rusko agresijo in si prizadevata za mir na Bližnjem vzhodu. »Slovenija poziva k humanitarnemu premirju, strinjamo se, da je pri iskanju rešitve dveh držav potrebna arabska podpora, EU pa si želi večji angažma v regiji, ne podpiramo prisiljenega preseljevanja …«

Nemška ministrica je dejala, da je bil Hamasov napad na Izrael 7. oktobra tudi brutalen napad na človečnost. »Izrael ima pravico do samoobrambe, ampak ima tudi odgovornost za preprečitev humanitarne katastrofe, ker je bilo ubitih že preveč Palestincev. Treba je delati v smeri rešitve dveh držav. Kot ženska in mati si ne predstavljam, da otroci v napol uničenih bolnišnicah in nepopolni oskrbi čakajo na operacijo brez narkoze,« je dejala.

Fajonova je dejala, da »obsoja napoved izraelske vlade, da finančno podpre nadaljnjo gradnjo judovskih naselbin. Napoved uničenja določenih palestinskih gradenj, vključno s tistimi, ki so jih financirale države članice EU ali EU, je nesprejemljiva. Širitve judovskih naselbin in uničenja humanitarne infrastrukture, ki so jo prispevali mednarodni donatorji, ne bo zagotovila varnosti Izraela ali prispevala k uničenju Hamasa«. Poudarila je, da »najhujša mednarodna kazniva dejanja, vključno z zločinom agresije, ne smejo ostati nekaznovana. V tem smislu se zahvaljujem Nemčiji za podporo pri sprejetju ljubljansko-haaške konvencije, ki zapolnjuje vrzel v mednarodnem pravu in pravosodju.«

Ministrici sta omenili tudi pomembno temo o podnebni krizi ter tudi feminističnih temah, ki so jima skupne. Pogovarjali sta se tudi o prihajajočem nogometnem prvenstvu in dejali, da si bosta morda kakšno tekmo ogledali skupaj.

EU si ne more privoščiti sivih con

Kot je dejala Annalena Baerbock pred odhodom na obisk v Slovenijo, države Zahodnega Balkana sodijo v celoti v EU. »Tukaj ne gre le za prazne besede, temveč za naše lastne varnostne interese – v Ljubljani, v Berlinu in po vsej Evropi. To zahteva potrebne reforme v državah, ki želijo postati del evropske družine,« je poudarila, a hkrati dodala, da mora EU držati besedo in narediti naslednje korake v procesu širitve, ko bodo pogoji izpolnjeni.

EU si glede na ruski imperializem ne more privoščiti nobenih sivih con sredi Evrope. Skupaj s Slovenijo si prizadevamo, da bi z reformami v EU postavili smernice razširjene Evrope, je še poudarila prva dama nemške diplomacije, so v ponedeljek zvečer sporočili z nemškega veleposlaništva v Ljubljani.

Nemčija in Slovenija sta prijateljski državi ter politični, gospodarski in strateški partnerici z rednim političnim dialogom na vseh ravneh. Odnosi med državama veljajo za odlične in brez odprtih vprašanj. Nemčija je tudi pomagala Sloveniji po katastrofalnih poplavah, med drugim s pripadniki civilne zaščite, gradbeno mehanizacijo, montažnimi mostovi in helikopterji.

Na vljudnostnem obisku bo nemško ministrico danes sprejel tudi premier Robert Golob, ki si je lani za svoj prvi bilateralni obisk v tujini prav tako izbral Nemčijo.

Preberite še:

Komentarji: