Nesporazumi v zdravstvenem svetu

Odločitev ministra za zdravje, da bo zdravstveni svet vodila Metka Zorc, je sprožila precejšnje razburjenje.

Objavljeno
21. marec 2012 21.30
Diana Zajec, 
Milena Zupanič, notranja politika
Diana Zajec, 
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Odločitev ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da bo zdravstveni svet (ZS) vodila prof. dr. Metka Zorc, je v zdravniških vrstah sprožila veliko razburjenje; tudi zaradi njene vloge v zasebnem medicinskega centru. Minister bo predlog za novo sestavo ZS vladi posredoval ta teden.

Domnevno sporna je tudi vloga Zorčeve ter zasebnega centra za kardiologijo in srčno kirurgijo MC Medicor – Zorčeva je njegova solastnica – pri novem načinu zdravljenja multiple skleroze s širitvijo oziroma dilatacijo vratnih ven po dr. Zamboneju.

Vodstvo Nevrološke klinike UKC Ljubljana je promocijo tega posega zaradi pomanjkanja strokovnih dokazov ocenilo za zavajanje bolnikov in do njegovih koristi ostalo zadržano vse do danes. Seveda pa se nevrološka klinika kot institucija ne more opredeliti do predloga o imenovanju Zorčeve; to lahko naredita bodisi združenje nevrologov bodisi razširjeni strokovni kolegij za nevrologijo. A doslej še nobeden ni sprejel konkretnega stališča.

Metka Zorc, ki je tudi predstojnica Inštituta za histologijo in embriologijo Medicinske fakultete Ljubljana, je patologinja. Za zdaj neuradni odzivi v zdravniških vrstah kažejo, da predlog za njeno imenovanje prinaša negotovo sporočilo glede razvojnih usmeritev slovenskega zdravstva. A to so za zdaj le neuradni odzivi.
Strokovni direktor nevrološke klinike prof. dr. David B. Vodušek je danes v pogovoru za Delo opozoril na konflikt interesov pri omenjeni metodi in poudaril: »Ni šlo le za različna mnenja o konkretnem postopku zdravljenja – menim, da je prof. Zorčeva neustrezno in prezgodaj hvalila metodo, ki je še vedno na ravni raziskovanja.«

Spregledani vzor

Prof. dr. Rajko Kenda, ki je doslej že nekajkrat predsedoval ZS, je ministru za zdravje predlagal drugo naslednico, a je predlog očitno ostal prezrt. Po prepričanju Kende bi se v vodenju ZS dobro izkazala prof. dr. Bojana Beović, ki je to funkcijo že opravljala. »Zdravstveni svet je prof. Beovićeva dokazano dobro vodila že pred leti, v času vlade Janeza Janše. Najpomembneje pa je, da je strokovno neoporečna, modra in razgledana, zato bi ZS vodila politično nevtralno in v duhu njegove načelne usmeritve – vzdrževanja oziroma ohranjanja socialnega zdravstva.«

Podobno je tudi mnenje prof. Voduška: »Vsakdo, ki bi delal tako kot prof. Bojana Beović, bi imel mojo podporo, ne glede na to, ali bi o konkretnih zadevah imeli različno mnenje.« Bojana Beović je dejala, da se tokrat ni (več) videla v ZS, ne kot predsednica in ne kot članica, »dobro pa bi bilo, če bi vsaj nekaj zdajšnjih članov, med njimi tudi predsednik, ostalo v ZS. To bi bila res pomembna odločitev, nujna za strokovno kontinuiteto dela.«

Med starim in novim
Zanimiv je tudi zaplet, povezan z delom ZS. Prejšnji torek so Kendo obvestili, da velja dogovor o zadnji seji ZS v stari zasedbi, ki da se je bo udeležil tudi minister Gantar. Že naslednji dan je iz ministrovega kabineta prišlo obvestilo, češ da ni smiselno, da bi sklicevali sejo sveta, saj ta ne more več formalno odločati in njegovi sklepi niso zavezujoči.

»Z dnem imenovanja novega ministra se je iztekel mandat zdravstvenemu svetu kot posvetovalnemu organu nekdanjega ministra. To bi nekdanji predsednik ZS moral vedeti, saj je bil za svoje delo zelo dobro plačan,« meni minister za zdravje Tomaž Gantar.

Za pet sej 28.000 evrov

»Po pravilniku naj bi imel predsednik ZS plačanih 30 ur, ki pa so bile v času ministra Dorjana Marušiča zelo visoko ovrednotene. Tako je prof. Kenda leta 2011 za pet sej prejel 27.961,64 evra, leto prej pa 20.301 evro. To se mi zdi nekorektno visoko plačilo za tak obseg dela,« je danes povedal minister.

Sejnine v javnem sektorju znašajo okoli 50 evrov, Gantar pa je v arhivu ministrstva našel dve pogodbi o urnem plačilu Kende – eno, ki predvideva 13 evrov bruto na uro, in drugo, po kateri je bil predsednik zdravstvenega sveta upravičen do 50 evrov neto na uro.

Zakaj je minister za novo predsednico ZS izbral prav Zorčevo? »Prof. Metko Zorc poznam iz Izole. Medicor je bil večkrat ocenjen za najboljšo ustanovo. Je tudi predstojnica inštituta in profesorica, ki veliko predava po svetu. Osebno ji zaupam in mislim, da je primerna oseba za predsednico zdravstvenega sveta.« Gantar danes še ni vedel, kdaj bo vlada obravnavala predlog za novo sestavo ZS.